Connect with us

3x-os balesetveszély – mobiltelefonnal

Kütyük

3x-os balesetveszély – mobiltelefonnal

Újabb felmérés támasztja alá, hogy a vezetés közbeni mobiltelefon használat igen komoly veszélyt jelent a közlekedés biztonságára.

Egy most megjelent tanulmányból kiderül, hogy a kormány mögötti mobilozás körülbelül háromszorosára növeli egy bekövetkezendő baleset esélyét, de hasonló hatása van a vezetés közbeni evésnek és sminkelésnek is. A felmérés szerint ráadásul a fiatal sofőröknek az átlagnál is nagyobb az esélye, hogy balesetet szenvedjenek figyelmetlenségük miatt.

A National Highway Traffic Safety Administration és a Virginia Tech Transportation Institute által az Egyesült Államokban végzett kutatás készítői elmondták, hogy a balesetek 80 százaléka, illetve a balesetveszélyes helyzetek mintegy 65 százaléka akkor fordul elő, amikor a sofőrök figyelmét legalább 3 másodpercig elvonja valami a vezetésről, legyen az egy csörgő mobiltelefon, vagy éppen egy finom szendvics.

A szakértők összesen 241 vezetőt és 100 járművet követtek figyelemmel egy éven keresztül. Az ez idő alatt levezetett mintegy 2 millió mérföldes út közben 82 baleset, illetve 761 balesetveszélyes helyzet fordult elő.

˝Be kell lássuk, hogy a vezetés közbeni mobilhasználat sokkal veszélyesebb, mint azt eddig gondoltuk˝ – nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Charlie Klauer, a Virginia Tech Transportation Institute egyik munkatársa, aki elmondta, hogy sokkal veszélyesebb amikor valaki a telefonját nyomkodja a kormány mögött, mint amikor éppen beszélgetést folytat.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom