Connect with us

Hirdetés

technokrata

Cyborg-rovarok az amerikai hadseregben

Kütyük

Cyborg-rovarok az amerikai hadseregben

Az amerikai Hadügyminisztérium tudósai távirányítható rovarokat szeretnének létrehozni, melyeket a robbanóanyagok felderítésére és adatok továbbítására alkalmazna hadsereg.

A Pentagon kutatói úgy vélik, hogy ha az ízeltlábúakba fejlődésük bábállapotú szakaszában mikroáramköröket ültetnek, azok integrálódnak testükbe és később alkalmassá teszik az állatokat a távolból való irányításra – számolt be róla a BBC News nyomán az InfoPark Rt. hírlevele.

A terv megvalósításába a Pentagon kutatás-fejlesztési részlege, a DARPA külső feleket is be kíván vonni, melyet egy pályázat kiírásával nyomatékosított. A jelentkezőknek egy olyan, implantátummal ellátott rovart kell önállóan létrehozniuk, amely egy 100 méteres távolságban lévő objektumot ötméternyire meg tud közelíteni. A hibrid élőlénynek emellett képesnek kell lennie a környezetükről nyert adatok továbbítására is.

A BBC-nek nyilatkozó szakemberek az elképzelés egyes részeit megvalósíthatónak tartották, míg más elemeit egyenesen nevetségesnek minősítettek. Dr. George McGavin, az Oxfordi Egyetem Természettudományi Múzeumának szakértője szerint a DARPA ötlete nem fog eljutni a megvalósulásig. Kifejtette, hogy a rovarok viselkedése alapvetően az utódok létrehozására irányul, ezért az egész agyszerkezetüket át kellene alakítani. Szerinte az egyedfejlődés korai szakaszában történő beültetés nem alkalmas arra, hogy a technológia összekapcsolódjon a megfelelő testrészekkel, különösen ami a repülés szerveit illeti.

Andrew Parker, a londoni Természettudományi Múzeum zoológiai részlegének kutatásvezetője ezzel szemben nem tartotta a valóságtól túl elrugaszkodottnak az elképzelést, bár a korlátaira is rámutatott. Technológiai eszközökkel ugyan elérhető, hogy egy rovar bizonyos kémiai anyagok irányába repüljön, de a repülés finomabb navigációjára korai lenne gondolni – véli a professzor, aki egyben biomimetikai szakértő. Stuart Hine, ugyanazon intézmény rovartani szakértője elképzelhetőnek tartja a rovarok alkalmazását robbanóanyagok felderítésére, de hozzátette: a rovarok és gépek cyborgszerű fúziója a fikció felségterülete maradhat. Mint kifejtette, a rovarok gyenge rádiójeleinek érzékeléséhez nagyméretű antennák elhelyezésére lenne szükség a közvetlen közelben, amitől a művelet elvesztené titkos jellegét.

Ismeretes továbbá, hogy a DARPA egy hasonló, méheken és darazsakon végzett kísérlete már meghiúsult, miután azok a táplálkozás és a párzás ösztöneit követve irányíthatatlanná váltak.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés