Connect with us

technokrata

Firefox – 10 százalék felett

Kütyük

Firefox – 10 százalék felett

Az Internet Explorerrel szemben alternatívát jelentő böngésző részesedése kétszámjegyűvé vált az internetezők körében.

A Net Applications webelemző cég hét eleji bejelentése szerint a nyíltforrású Firefox még márciusban elérte a 10 százalékos részesedést. Ez 3 ezreléknyi növekedés után következett be: míg februárban 9,75 százalék volt a Tűzróka aránya az összes webböngésző között, addigra a tavasz első hónapjának végére ez az érték 10,05 százalékig kúszott. Természetesen mindez az Internet Explorer dominanciájának mérséklődésével járt együtt; igaz, a legnagyobb rivális még mindig uralja a piac több mint négyötödét – egészen pontosan 84,7 százalékát. 2004 decemberében ez az érték azonban még 90,31 százalékon állt.

Mindazonáltal nem egyeznek meg a mérések a különböző elemzőcégnél: a Onestat.com felmérése szerint a Mozilla browserei már tavaly novemberben is az internetezők több mint 11 és fél százalékánál futottak. Azt viszont mindegyik szervezet ugyanúgy jelzi, hogy a részesedés folyamatosan emelkedik. Ebben ráadásul nem is az észak-amerikaiak a fő felelősek: Európában és Ázsiában inkább hajlanak a felhasználók az alternatíva kipróbálására. Egy korábbi felmérés szerint mi magyarok is élen járunk a Firefox adoptálásában – többek között nekünk is köszönhető, hogy egy év alatt 3,34 százalékkal nőtt a Tűzróka népszerűsége.

A dobogó harmadik fokára az Apple által fejlesztett Safari webböngésző jutott, mely szintén felhasználószám-bővülést produkált. Eredménye azonban még így is elég siralmas, hiszen 100 internetezőből alig több mint 3 választja (3,19 százalék) mindennapos webezéséhez. Annak tükrében azonban szép eredmény ez, hogy a Safari csak Mac-es platformon fut, tehát ezt a bázist a Windows-nál, Linuxnál kevésbé elterjedt Mac OS X rajongók adják.

Negyedik lett a Netscape alig több mint 1 százalékkal, amit a norvég fejlesztésű Opera böngésző követ, 5,4 ezrelékkel. Úgy látszik, az óceán átúszási terv nem vált be, ami a népszerűsítést illeti.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom