Connect with us

technokrata

Google, mint ˝biokalóz˝

Kütyük

Google, mint ˝biokalóz˝

Egyesek a Google-ben látják a genetikus kalózkodás legnagyobb résztvevőjét, pusztán azért, mert a vállalat bejelentette, hogy kereshető adatbázist akar létrehozni a genetikus információkról.

Brazíliában tartották azt a rendezvényt, melyen a genetikus kutatások nyilvánossá válása ellen foglaltak állást. A szervezők szerint a Google együttműködése a J. Craig Venter non-profit génkutató központtal egyértelmű példa a ˝biokalózkodásra˝. A Coalition Against Biopiracy (Koalíció a biokalózkodás ellen) névre hallgató csoportosulás ezért odaítélte az USA-beli cégnek az általuk alapított, Captain Hook Awards for Biopiracy díjat.

A koalíció website-ján olvasható információ szerint azért ˝jutalmazták˝ a Google-t a biokalózkodás díjával, mert a kereshető adatbázisra vonatkozó tervük egyszerűbbé teszi a magánszervezetek által felfedezett genetikus információk engedély nélküli felhasználását. A gének vizsgálatának figyelembevételével alkotott gyógyszerek pedig sokkal hatásosabbak lehetnek a ma alkalmazott típusoknál, azaz rengeteg pénz rejlik a génkutatás eredményeinek hasznosításában. Vagyis szokás szerint megint az anyagiak játszanak döntő szerepet, az emberek életkilátásainak javulása csak mintegy járulékos tényezője a profitszerzésnek.

Mindazonáltal érdekes a koalíció kirohanása, hiszen az érintettek hivatalosan még nem erősítették meg a projekt létezését. Az egyelőre mindössze egy újságíró munkájában közzétett együttműködés kommentálását mind a Google, mind a J. Craig Venter intézet megtagadta.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle