Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újabb csapás a file-cserére

Kütyük

Újabb csapás a file-cserére

A svájci és a belga rendőrség az Edonkey file-cserélő hálózatra mért komoly csapást a múlt héten.

Az MPA (Motion Picture Association) pár napja jelentette be, hogy a két európai ország rendőrségének fellépése komoly akadásokat okozhat a jogvédett anyagok illegális terjesztésében. A svájci hatóságok letartóztatták a peer to peer alapokon működő Edonkey hálózat legnagyobb site-jának, a Razorback2-nek az operátorát – a rendőrség a férfit saját otthonában vette őrizetbe, majd átkutatta a lakását, terhelő bizonyítékok után keresve. Ugyanebben az időben a belga rendőrség a site szervereit foglalta le egy Brüsszelhez közeli szerverhosting központban, Zaventemben.

Jogvédők szerint az online kalózkodás az egyik legfőbb oka a szellemi termékeket érintő eladások visszaesésének – ebben egy véleményen vannak a filmipart és a zenekiadókat tömörítő szervezetek. Tavaly például csak az Edonkey-t több mint 3 millió ember használta jogosulatlan file-cserére. Ezek az internetezők 100-200 szerver segítségével oszthatták meg egymás között (illegálisan) a jogvédett anyagokat. A legnépszerűbb, fent már említett Razorback2 durván 1 millió ember kíváncsiságát szolgálta ki.

A macska-egér játszma tehát tovább folytatódik, bár a sok erőfeszítés ellenére még mindig nem látszik, hogy bármi eredményt is hozna a zene- és a filmipar keménykedése. A felhasználók ugyanis egyszerűen egy másik szolgáltatásra „migrálnak”, ha a jogvédők által célkeresztbe vett szervezetek ellehetetlenülnek. Ez a folyamat a Napster beperlésével kezdődött, majd a Kazaa elleni jogi támadással teljesedett ki igazán. Vélhetően most sem lesz másképp – ha el tudják lehetetleníteni az állományok letöltését nem, csak az azok megtalálását lehetővé tevő szerverek, azaz az Edonkey működését, a kalózkodás akkor sem áll le. Csak alternatív utakat talál.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés