Connect with us

technokrata

Egy hely, ahol mindent megtudhat az asztmáról – Asthma.hu

Kütyük

Egy hely, ahol mindent megtudhat az asztmáról – Asthma.hu

Már látogatható az a magyar nyelvű interaktív asztma honlap, amelyből a betegek, az orvosok – és mindenki, akit ez a téma érdekel – választ kaphatnak az asztmával és annak gyógykezelésével kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre.

Az asztma diagnosztizálása és kezelése kapcsán ellentmondás merülhet föl:
1. Az asztmát nem nehéz diagnosztizálni
2. Az orvosok jól ismerik a betegség kezelését
3. A ma elérhető kezelések lehetővé teszik, hogy a betegek jó állapotban legyenek
4. Mindezek ellenére a betegek sajnos nem mindig vannak jó állapotban

A jelenség oka jól ismert: A betegség természetéből adódóan a betegeknek nem tartják be pontosan a kezelési előírásokat, amikor jól vannak abbahagyják a gyógyszer szedését. Az orvosok részéről a betegség megbeszélésére és a részletes felvilágosításra nincs mindig elegendő idő. Az orvosok és a betegek közötti információcserét jelentősen megkönnyíti az új, nagyszerű segítség: az informatika.

A feladat adott volt: Használjuk az internetet és hozzunk létre egy orvos-szakmai szempontból felügyelt internetes oldalt, mely tartalmával kiegészíti a pótolhatatlan, személyes betegtájékoztatást, időt és energiát takarít meg az orvosok számára, és többlettudást nyújt a betegeknek. A megoldást a nemrég megjelent website biztosítja – amely számos új és egyedülálló interaktív oktató programot tartalmaz, amelynek keretein belül többféle animáció segítségével közérthető képi, hang és szöveges tájékoztatást nyújt:
– a tüdő működéséről
– az asztma kialakulásának lényegéről
– a betegség megállapításához szükséges vizsgálatokról
– és a különböző kezelési lehetőségekről.

Külön fejezet és oktató program foglalkozik a felnőttkori és gyermekkori asztmán kívül a gyermeket váró asztmások speciális problémáival is. A gyermekeknek Szimbi, a kisoroszlán játékos formában segít abban, hogy megismerjék és megtanulják az asztmával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Az internetes oldal egy élő program, mely lehetőséget nyújt mindenki számára, hogy kérdéseivel, észrevételeivel, javaslataival befolyásolja annak tartalmát. Az oldal a szakirodalom újdonságainak – szakemberek által közérthetővé formált –összefoglalóival szolgálja a betegek naprakész tájékoztatását.

A fejlődés további irányaként azt a célt tűzték ki, hogy a tüdőgyógyászati fekvő- és járóbeteg ellátás teljes – rendszeres időközönként frissített – adatbázisát is közzéteszik, mely a betegek és háziorvosaik számára nyújt segítséget a szakellátás könnyebb eléréséhez. Emellett fontos leszögezni, hogy az oldal tartalma cégektől független, semmilyen gyógyszermárka, vagy vegyület nevét nem tartalmazza.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle