Connect with us

technokrata

UMA, avagy a mobiltelefónia új korszaka

Kütyük

UMA, avagy a mobiltelefónia új korszaka

A licensz nélküli mobil hozzáférés (Unlicensed Mobile Access) olyan új technológiát jelent, amely engedélyhez nem kötött, vezeték nélküli technológiákkal, például WLAN-nal vagy Bluetooth-szal egészíti ki a szolgáltatók hálózatát.


Az UMA a szolgáltatók és a felhasználók számára egyaránt új lehetőségek sorát kínálja. A fogyasztók a WLAN rádió-hozzáféréssel a jobb minőségű beltéri kapcsolat előnyeit élvezhetik, a szolgáltatók számára pedig az UMA lehetővé teszi, hogy alternatív rádió-hozzáféréssel teljes mértékben kihasználhatják cellás hálózatukat. Az UMA-val költséghatékony módon bővíthető tovább a cellás hálózat olyan otthonokban vagy irodákban, ahol a belső cellás lefedettség kiépítése túl nehéz vagy költséges lenne.

Az a felhasználó például, akinek otthonában nincsen mobillefedettség, most a WLAN hálózat kiépítése után UMA-képes telefonnal, így a Nokia 6136-tal vagy a Nokia N80-nal telefonálhat otthonról. Ha elhagyja a WLAN hatósugarát, akkor a telefon automatikusan a cellás hálózatra vált, és a hang-, vagy az adathívás zökkenőmentesen folytatódik. Ugyanez fordítva is működik: az UMA-képes telefonon beszélő felhasználó készüléke a megfelelő WLAN hotspotot érzékelve megszakítás nélkül vált a cellás hálózatról WLAN-ra. A fogyasztók Nokia telefonjukat a normál telefonszámukkal együtt használhatják függetlenül attól, hogy a cellás hálózathoz, vagy a WLAN hotspothoz csatlakoznak. Az UMA hívásokat a kihasznált WLAN hotspottól függetlenül mindig az ügyfél SIM-kártyájára számlázzák.

Műszaki téren az UMA technológia egy többféle rádiórendszerrel működő készüléken, például a Nokia 6136-on biztosít biztonságos csatornát a szolgáltató UMA hálózati kontrollerjéhez (UMA Network Controller, UNC). Az UNC jelenti a kapcsolatot az UMA hívás és a cellás telefonhálózat között. Az UNC rendkívül rugalmas telepíthetősége révén a Nokia kifejezetten költséghatékonyan kínálja a felhasználók számára az UNC rendszer kiépítését. A WLAN és a Bluetooth technológia egyaránt használható UMÁ-val, így az internet protokoll egy újabb módon alkalmazható hangszolgáltatások (VoIP; hangforgalom az internet protokollon keresztül) biztosítására.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek