Connect with us

technokrata

A Vodafone és a roaming

Kütyük

A Vodafone és a roaming

A Vodafone Magyarország munkatársai szerint kétséges, hogy megvalósítható-e nemzetközi roaming tarifáknak a hazai hívások árszintjére történő csökkentése.

Mint ismeretes, Viviane Reding távközlési uniós biztos áprilisban egy olyan jogszabály javaslatot terjeszt az Európai Parlament és a tagállamok elé, mely előírja, hogy a nemzetközi roaming díjak ne legyenek magasabbak a hazai telefonálás áránál. Marchhart Pál, a Vodafone Magyarország távközlés-politikai igazgatója szerint egyelőre még nem lehet tudni, hogy mi lesz a javaslat sorsa, az azonban biztos, hogy amennyiben elfogadják a javaslatot, valakinek valamilyen formában meg kell térítenie a felmerülő költségeket.

A Vodafone munkatársa elmondta, hogy ha esetleg el is fogadják a tervezetet, az csak az európai uniós országokra lenne érvényes, vagyis például az Egyesült Államokra vagy Dél-Koreára nézve nem, ami további komoly kérdéseket vetne fel az üggyel kapcsolatban. Marchhart Pál szerint a roaming tulajdonképpen nem más, mint a híváspercek külkereskedelme, vagyis gyakorlatilag egyszerű export-import tevékenység. Egy-egy roaming hívás lebonyolításában egyszerre akár több nemzetközi mobil operátor is tevékenyen részt vesz, az elszámolást azonban nem közvetlenül ezek a szolgáltatók végzik el egymás közt, hanem egy úgynevezett ˝elszámoló ház˝, ami lényegesen leegyszerűsíti az egész folyamatot.

Amennyiben egy mobiltelefon előfizető külföldön tartózkodik, és egyetlen hívást sem kezdeményez, illetve egyetlen SMS-t sem küld, akkor is költséget jelent a saját szolgáltatója számára, ugyanis készüléke folyamatos jelzéstovábbítást végez, melynek bizonyos díja van. A pre-paid előfizetők esetében fontos szerepe van annak, hogy a rendszer az anyagországtól távol is azonnal, a hívás megkezdése előtt le tudja ellenőrizni, hogy az adott előfizetőnek van-e pénz az egyenlegén.

Marchhart Pál hangsúlyozta, hogy a Vodafone hazánkban piacvezető a pre-paid roaming piacon. A Vodafone Magyaroszág jelenleg 157 ország 323 GSM hálózatán biztosít hívásroamingot, 60 ország 87 hálózatában GPRS roamingot, a pre-paid ügyfelek pedig 36 ország 63 hálózatát használhatják. Említésre méltó, hogy amennyiben például két magyar Vodafone előfizető Angliában tartózkodva egymást hívja, a hívás nem közvetlenül a két telefon között a helyi hálózaton maradva épül fel, hanem közben ˝hazautazik˝ Magyarországra.

A Vodafone szerint rendkívül sikeres a tavaly indított Passport szolgáltatás, melynek lényege, hogy egy egyszeri, mintegy 200 forintos kapcsolási díj kifizetése után a roaming hívások percdíjai megegyeznek a hazai hívásokéval – természetesen csak a Vodafone szerződéses partnerei esetében. A 15-20 másodperces roaming hívásokat lebonyolítók számára természetesen nem jelent ideális választást a Passport, mindenesetre a felmérések azt mutatják, hogy a Passport hatására jelentősen nőtt a roaming hívások mennyisége és hossza. A Vodafone csoporton belül jelenleg mintegyötmillióan használják az új szolgáltatást, melynek köszönhetően a roaming átlagos percdíja több mint 30 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Marchhart Pál elmondta, hogy egy roaming szolgáltatás beindításának első lépése az adott ország adott mobil operátorával történő szerződéskötés. Ezt követően mindkét fél 5-10 SIM kártyát küld a másiknak, majd pedig 300-400 különböző tesztet végeznek el ezen kártyák segítségével, mielőtt beindulna maga a kereskedelmi szolgáltatás.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák