Connect with us

technokrata

Az emberi bőr felváltja a vezetékeket és a Bluetooth-t?

Kütyük

Az emberi bőr felváltja a vezetékeket és a Bluetooth-t?

Dél-Koreai fejlesztők egy csoportja egy olyan, új technológiával rukkolt elő, mely az emberi testet elektromos jelek közvetítésére használja – mobiltelefonok és headsetek között.


A Yoo Hoi-jun professzor által vezetett csapat szerint ez a világ első ilyen jellegű fejlesztése. ˝Az újszerű technológiának az az alapötlete, hogy a mobiltelefonos hangfolyamok, illetve a digitális zenelejátszók által lejátszott muzsikák az emberi bőrön keresztül utaznak a fülön lévő headsetig˝ – nyilatkozta a kutató, majd hozzátette: ˝Az emberi test kiválóan vezeti az áramot, a levegőnél például egymilliószor jobban, így többek között elektromos jeleket is képes továbbítani˝.

A hangfolyamot biztosító elektronikus készüléknek ehhez értelemszerűen közvetlen kapcsolatban kell lennie a felhasználó bőrével, vagyis az adott mobiltelefont meg kell érinteni a kézzel, illetve egy MP3 lejátszót a test számos különböző részén is rögzíteni lehet.

Mondanom sem kell, hogy villámgyorsan felbukkantak az új megoldás első kritikusai, akik az emberi testet érő elektromágneses terhelés miatt aggódnak, de Hoi-jun professzor szerint senkinek sem kell félnie e miatt. ˝Az általunk kifejlesztett technológia olyan kis áramerősségű, hogy az általa létrehozott elektromágneses sugárzás alacsonyabb, mint a természetben a levegőben meglévő alapsugárzás˝ – mondta a szakember.

A fejlesztők szerint az új megoldás több tekintetben is jobb a rádiós alapokon nyugvó Bluetooth vezeték nélküli technológiánál: alacsonyabb a fogyasztása, olcsóbb, zajmentes és nem hallgatható le. Amennyiben minden jól megy, az első újgenerációs headsetek egy éven belül megjelenhetnek a kereskedelmi forgalomban.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom