Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az emberi bőr felváltja a vezetékeket és a Bluetooth-t?

Kütyük

Az emberi bőr felváltja a vezetékeket és a Bluetooth-t?

Dél-Koreai fejlesztők egy csoportja egy olyan, új technológiával rukkolt elő, mely az emberi testet elektromos jelek közvetítésére használja – mobiltelefonok és headsetek között.


A Yoo Hoi-jun professzor által vezetett csapat szerint ez a világ első ilyen jellegű fejlesztése. ˝Az újszerű technológiának az az alapötlete, hogy a mobiltelefonos hangfolyamok, illetve a digitális zenelejátszók által lejátszott muzsikák az emberi bőrön keresztül utaznak a fülön lévő headsetig˝ – nyilatkozta a kutató, majd hozzátette: ˝Az emberi test kiválóan vezeti az áramot, a levegőnél például egymilliószor jobban, így többek között elektromos jeleket is képes továbbítani˝.

A hangfolyamot biztosító elektronikus készüléknek ehhez értelemszerűen közvetlen kapcsolatban kell lennie a felhasználó bőrével, vagyis az adott mobiltelefont meg kell érinteni a kézzel, illetve egy MP3 lejátszót a test számos különböző részén is rögzíteni lehet.

Mondanom sem kell, hogy villámgyorsan felbukkantak az új megoldás első kritikusai, akik az emberi testet érő elektromágneses terhelés miatt aggódnak, de Hoi-jun professzor szerint senkinek sem kell félnie e miatt. ˝Az általunk kifejlesztett technológia olyan kis áramerősségű, hogy az általa létrehozott elektromágneses sugárzás alacsonyabb, mint a természetben a levegőben meglévő alapsugárzás˝ – mondta a szakember.

A fejlesztők szerint az új megoldás több tekintetben is jobb a rádiós alapokon nyugvó Bluetooth vezeték nélküli technológiánál: alacsonyabb a fogyasztása, olcsóbb, zajmentes és nem hallgatható le. Amennyiben minden jól megy, az első újgenerációs headsetek egy éven belül megjelenhetnek a kereskedelmi forgalomban.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés