Connect with us

Hirdetés

technokrata

Felére csökkenő mobil költségek!

Kütyük

Felére csökkenő mobil költségek!

Az IP technológia akár 50 %-kal csökkentheti a 2G- és 3G-gerinchálózatok költségeit, miközben a rá épülő új szolgáltatásokkal többletbevételt termel.

A Cisco Systems bejelentette, hogy már kapható a rádió-hozzáférésű hálózatokat (RAN, Radio Access Network) IP technológiával optimalizáló megoldása. Az átfogó, gyártó-független megoldás IP-átvitellel növeli a hálózat hatékonyságát, csökkenti a költségeket, és lendületet ad az új mobilszolgáltatások bevezetésének.

A mobilszolgáltatók – miközben egyre több szolgáltatást nyújtanak ügyfeleiknek – minden eddiginél élesebb versenyt folytatnak a költségek kordában tartásáért. A Cisco IP alapú RAN-optimalizáló megoldásával a szolgáltatók akár a felére csökkenthetik gerinchálózati forgalmukat a GSM- és UMTS hálózatokon. Ennek eredményeként csökkennek a gerinchálózati költségek és nagyobb kapacitás áll rendelkezésre az új szolgáltatások bevezetéséhez.

A megoldás a mobilszolgáltatók négy alapvető igényét elégíti ki. Egyrészt csökkenti a GSM- és UMTS-hálózatok üzemeltetési kiadásait, mert a gerinchálózati költségek mérséklése érdekében IP-t használ a vegyes generációs cellaforgalom optimalizálásához és összevonásához. Másodszor, hatékonyan támogatja a 2G (GPRS, EDGE) és 3G (UMTS, HSDPA) alapú hangátviteli és szélessávú adatátviteli szolgáltatásokat, anélkül, hogy további T1/E1 vonalakra lenne szükség. Harmadszor, nagy kapacitású és alacsony költségű átviteli alternatívákat tesz lehetővé. Ilyen a Metro Ethernet, a WiMAX és a DSL, amelyek ideálisak a komoly sávszélességet igénylő csomagkapcsolt forgalomhoz, például a HSDPA-hoz. Végül, a mobilszolgáltatók új bevételi forrásokat teremthetnek a segítségével, mert IP alapon számos új szolgáltatást nyújthatnak, például video-műsorszolgáltatást és IP-telefóniát, és így a bázisállomások az IP-technológia ˝előretolt helyőrségévé˝ válnak.

˝A mobil szolgáltatások terén forradalom megy végbe˝ – mondta Larry Lang, a Cisco Systems mobil vezeték nélküli technológiákért felelős csoportjának igazgatója. ˝A felhasználók igényeiből kiindulva a szolgáltatók ma egy sor olyan szolgáltatás bevezetését tervezik, amelyek növelik a csomagforgalmat, mégpedig nem csak a bázisállomások és a mobil készülékek közti átvitel, hanem az egyes cellák gerinchálózati forgalma viszonylatában is. A Cisco IP alapú RAN-optimalizálási megoldása ezért az eddig még vonakodó szolgáltatókat is ösztönzi az ilyen fejlesztésekre, hiszen az új szolgáltatásokkal járó többletbevétel mellett jelentős megtakarításokra is számíthatnak˝.

A Cisco IP RAN optimalizációs megoldásának megjelenésével egyidejűleg Spanyolország vezető mobilszolgáltatója, a Telefónica Móviles Espana bejelentette, hogy GSM és UMTS hálózatán elindítja a megoldás alkalmazását, amelytől jelentős költségmegtakarításokat várnak.

A Cisco IP alapú RAN-optimalizálási megoldása a bázisállomáson optimalizálja a GSM- és az UMTS-forgalmat, és végponttól végpontig terjedő IP-szolgáltatást tesz lehetővé. A megoldás kulcseleme a Cisco MWR 1941-DC-A mobil vezeték nélküli hozzáférési útválasztó. Tipikus alkalmazásában a Cisco MWR 1941 a bázisállomáson optimalizálja és összevonja a GSM- és UTMS-forgalmat, ezzel csökkentve a szolgáltató függését a bérelt T1/E1 vonalaktól.

Az útválasztók a jobb méretezhetőség és a hálózat rugalmasságának növelése érdekében támogatják a hagyományos keskenysávú (T1/E1) és a nagysebességű IP szélessávú (xDSL, WiMAX, Metro Ethernet) RAN-gerinchálózatokat. A bázisállomáson rendelkezésre álló IP-útválasztóval a szolgáltatók új szolgáltatásokat – IP-s megfigyelő kamerákat, IP-telefóniát, WiFi- és WiMAX-hozzáférést, internetelérést és helyfüggő szolgáltatásokat – vezethetnek be.

A Cisco ONS 15454 MSPP (Multiservice Provisioning Platform) méretrugalmas aggregálási és optimalizálási szolgáltatásokat nyújt a gerinchálózati forgalomhoz a bázisállomás-vezérlő/rádióhálózat-vezérlő (BSC/RNC) telepítési helyén. Az ONS platform több cella mobil vezeték nélküli útválasztóját képes összekapcsolni egy BSC/RNC-vel. Ez képessé teszi a mobilszolgáltatót arra, hogy Abis- és Iub-kapcsolatok százait vonja össze egy szolgáltatói szintű platformon. A Cisco ONS 15454 MSPP a TDM- és IP-funkciók széles körét támogatja, és ezzel feleslegessé teszi a dedikált TDM-átkapcsoló és ATM platformokat a BSC/RNC telepítési helyén.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés