Connect with us

technokrata

A mobiltelefónia jövője – mi jöhet még ezután?

Kütyük

A mobiltelefónia jövője – mi jöhet még ezután?

A Barcelonában megrendezett 3GSM Világ Kongresszuson az Ericsson elnök-vezérigazgatója, Carl-Henric Svanberg kifejtette nézeteit a távközlési iparág fejlődésére vonatkozóan.

˝2006 során sor kerül a 3G hálózatok többségének HSPDA-val történő frissítésére, és a 3G mára már egy stabilan növekvő tömegpiac. Az IMS és a teljesen IP-alapú technológia a következő lépés a mobil széles sávú technológia lehetőségeinek teljes kiaknázása felé. Az IMS ugyanolyan fontos szerepet fog játszani a multimédiás szolgáltatások kialakításában, mint amilyen fontos szerepet a HSDPA játszik a hálózat sebességében˝.

˝A WCDMA jelenleg 50 millió előfizetőt szolgál ki, és ez a szám egyre növekszik. Ez a nyilvánvaló választás a 3G-hez˝ – nyilatkozta Svanberg. Hangsúlyozta, hogy a HSDPA jelentős mérföldkövet jelent az iparág történetében. ˝Ha a GSM a tömegpiac kezdetét jelentette a mobiltelefónia számára, a HSDPA a tömegpiac kezdetét jelenti a nagy sebességű mobil széles sávú technológia számára˝.

Svanberg kifejtette, hogy a teljesen IP-alapú megoldások felé vezető fejlődés a következő technológiai lépés a távközlési iparágban. ˝Miközben a HSDPA a hozzáférési hálózatot egy új szintre emeli, az IMS és végső soron a teljesen IP-alapú technológia a maghálózatot emeli egy új szintre. Az IMS fontossága még nyilvánvalóbbá fog válni a 2006-os év során, amikor felgyorsítjuk a hangátvitelen túli szolgáltatások bevezetését, és elkezdjük valójában látni a HSDPA nyújtotta lehetőségeket˝.

Svanberg a ˝Super 3G˝ felé vezető WCDMA hosszú távú fejlődésről is szólt. ˝A HSDPA csúcstechnológiának minősül, és már most rendelkezik globális, és a gazdaságossághoz szükséges tömeges jelenléttel. Emellett jövőálló fejlődési utat kínál – a ˝Super 3G˝ szabványosítása már jelenleg is zajlik˝.

Ahogy a távközlési iparág lehetővé teszi a mobil széles sávú funkciókat új csatorna jön létre a tartalom terjesztésére. A mobiltelevízió már világszerte több mint 40 hálózatban elérhető. Másik nyilvánvaló terület természetesen a zene terjesztése.

˝A mobil széles sávú technológia számtalan üzleti lehetőséget hoz magával, és újabb belépőket is vonz az iparágba. Egy új távközlési ökoszisztéma van kialakulóban, és az előrelépésben létfontosságúak lesznek a különböző társulások. A hálózatüzemeltetők kulcsfontosságú szerepet fognak játszani a mobil széles sávú technológia lehetőségeinek életre keltésében. Az Ericsson egyedülálló helyzetben van ahhoz, hogy segítse e távközlési ökoszisztéma működését és megrendelőit még sikeresebbé tegye˝.

Svanberg a technológiai vezető szerep fontosságáról is szólt: ˝Technológiai vezető szerepünk révén a megrendelőink az elsőként lépők számára kínálkozó előnyöket élvezhetik, ami alapvető fontosságú ebben az igen dinamikusan fejlődő iparágban˝. A megfelelő technológia hatalmas lehetőségeket rejt magában a hatékonyság növelésére is. Svanberg kifejtette, hogyan teszi lehetővé mindezt az Ericsson csúcstechnológiájú kínálata.

˝Mobile softswitch megoldásunk révén a hálózatüzemeltetők zökkenőmentesen fejleszthetik hálózataikat az IMS és a teljesen IP-alapú technológia felé, miközben a maghálózat üzemeltetési költségei 50 százalékkal csökkennek. Új generációs bázisállomásainkkal pedig a hálózatüzemeltetőknek a hagyományos bázisállomásokhoz képest 30 százalékkal kevesebb telephelyet kell kialakítaniuk. A hálózatüzemeltetők egyszerre növelhetik a kapacitást és a sávszélességet, és csökkenthetik a tulajdonlás teljes költségeit˝.

Az átvitel szintén olyan terület, ahol az Ericsson nagyobb keresletre számít. Ahogy a hálózatüzemeltetők bevezetik a mobil széles sávú és a fix széles sávú technológiát, növekedni fog az átviteli kapacitás iránti igény. ˝Az erőteljes átviteltechnikai kínálatunkkal – amelyet tovább erősít a Marconi felvásárlása – segítünk a hálózatüzemeltetőknek az átvitel terén tapasztalható szűk keresztmetszetek megszüntetésében˝ – nyilatkozta Svanberg.

Szintén a 3GSM Világ Kongresszus keretében Kurt Jofs, az Ericsson hozzáférési üzleti egységének ügyvezető alelnöke az Ericssonnak a HSDPA valamint a következő generációs rádióhozzáférési technológia terén betöltött vezető szerepéről szólt. Hans Vestberg, a globális szolgáltatások üzleti egység alelnöke az Ericssonnak a menedzselt szolgáltatások partnerei és első számú integrátorai közötti vezető szerepéről számolt be.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés
Hirdetés

Kütyük

Dotkom