Connect with us

technokrata

Fel is út, le is út! – Jön a HSUPA

Kütyük

Fel is út, le is út! – Jön a HSUPA

Miközben a letöltési sebességek szépen lassan növekednek, hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a feltöltési sávszélességek az elmúlt időkben szinte semmit sem változtak.

Mobil fronton manapság egyre többet lehet hallani a 3,5G-nek is nevezett HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access) technológiáról, mely első lépcsőben 1,8 Mbit/s-ra, a későbbiekben pedig majd szépen lassan 3,6, 7,2, illetve 14,4 Mbit/s-ra gyorsítja a letöltési sebességet, viszont a feltöltési sebesség növekedéséről vajmi kevés szó esik. A problémára egy újabb technológia, a HSUPA (High-Speed Downlink Packet Access) jelent megoldást.

A Nortel a napokban a világon elsőként hajtott végre sikeres szimultán nagysebességű fel-, illetve letöltési tesztet mobil környezetben. A két tesztkészülék között létrejött feltöltési sávszélesség négyszer nagyobb volt, mint a jelenlegi 3G (UMTS) által elméletileg garantált upload sebesség. A kereskedelmi forgalomban is kapható UMTS Base Transceiver Station-re, illetve Aeroflex TM500 szimulátorra épülő tesztben videóanyagokat és egyéb állományokat 1,4 Mbit/s-os sebességgel töltöttek fel a kutatók.

A Nortel HSDPA megoldásait ma már világszerte egyre több mobil operátor használja fel arra, hogy növelje már meglévő 3G hálózatának kapacitását. A vállalat első HSUPA termékei várakozások szerint 2007 elején jelennek majd meg a piacon.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle