Connect with us

technokrata

Kütyük

Csalt a BMW

A Google feketelistára tette az autógyártó konszern német site-jának URL-jét keresőmotorjában, miután felfedezte, hogy etikátlan eszközökkel akarták előrébb sorolni a találati listában.

Matt Cutts szoftvermérnökként dolgozik a Google-nél; egy blogban ő árulta el, hogy a BMW német website-ját a vállalat a találati eredmények szándékos és nem megengedett manipulálása miatt eltávolította webindexéből. Az autógyártó ugyanis olyan „belépő weblapokat” hozott létre, amelyek automatikusan átirányították a látogatót egy másik URL-re. Cutts beszámolója szerint amikor a Google Webet feltérképező robotjai egy (német) BMW oldalra jutottak, ott olyan szövegblokkokat találtak, melyekben ismétlődően olvashatók voltak bizonyos kulcsszavak (például a neuwagen, ami németül új autót jelent). Ha azonban egy internetező megnézett egy ilyen oldalt, akkor automatikusan átirányításra került egy másik lapra, ami kevesebb szöveget és több képet tartalmazott. Ez ugyan attraktívabb a szöveggazdag weboldalhoz képest, de a Google saját PageRank osztályozó rendszerében csak alacsonyabb pontszámot ér – azaz a trükk nélkül nem kerülhetett volna előkelő helyre a keresőmotor találatai között.

A Google szabályzatába ütköző manipuláció miatt a bmw.de oldalakat ideiglenesen kivették a vállalat hatalmas indexéből, így azok a Google révén nem érhetők el. Annak érdekében, hogy a német részleg visszakerülhessen a keresési találatok közé, el kell távolítania azt a Javascriptet, amelyik automatikusan átirányítja a felhasználót (ezt részben már megtette a német konszern); illetve újra kérelmet kell küldenie a Google Webspam csapatának – ez utóbbi főnöke maga Cutts. Még egy feltétele van a listába való visszakerülésnek: a BMW-nek részletes információt kell nyújtania arról, hogy ki készítette ezeket a belépő oldalakat, és biztosítani kell a Google-t arról, hogy ez még egyszer nem fog előfordulni. Ha ezek mind teljesülnek, a bmw.de újra megjelenhet a kereső adatbázisában.

Nem csak az autógyártó próbálkozott hasonlóval. Cutts közlése szerint a Ricoh német site-ját hasonló okokból kellett szankcionálniuk. A két érintett vállalat nem kívánt hivatalos nyilatkozatot kiadni az ügyben.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom