Connect with us

technokrata

Az okostelefonok felfalják a PDA-kat

Kütyük

Az okostelefonok felfalják a PDA-kat

A kéziszámítógépek népszerűsége tovább csökken – derül ki a legfrissebb jelentésekből.


Az IDC egyik legújabb tanulmánya szerint az elmúlt esztendőben világszerte mintegy 7,5 millió darab PDA talált gazdára, vagyis megközelítőleg 17 százalékkal kevesebb mint az azt megelőző évben. Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a kéziszámítógép piac elsősorban azért zsugorodik, mert a manapság forgalomba kerülő okostelefonok egyre többet tudnak, és ily módon közvetlen konkurenciát jelentenek a PDA-knak, melyekkel – néhány PDA-mobil combo-tól eltekintve – nem is lehet telefonálni.

A kéziszámítógépek gyártásával foglalkozó cégek ezzel együtt mindent megtesznek az eladási adatok javításának érdekében, így például rendkívül nyomott árú, belépőszintű új modelleket dobnak piacra, a felsőbb kategóriákban pedig egyre több modellben honosítják meg a Wi-Fi vezeték nélküli technológiát, illetve a GPS-es helymeghatározó technológiákat.

Az IDC által közölt adatok szerint egyedül 2005 utolsó negyedévében több mint 18 százalékkal zsugorodott a PDA piac – ebben a három hónapban globálisan mintegy 2,2 millió készüléket adtak el. A szektort egyébként továbbra is az amerikai Palm uralja, mely vállalat jelenleg mintegy 45,6 százalékos piaci részesedéssel büszkélkedhet. A második helyezett Hewlett-Packard 20,8 százalékos piacrészt tudhat magáénak, a bronzérmes Dell pedig a piaci torta 8 százalékát birtokolja. A negyedik helyen az Acer (5,7 százalék), az ötödiken pedig a Medion (4,3 százalék) tanyázik.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom