Connect with us

technokrata

Google révén hamarabb kiderült titkos adatok

Kütyük

Google révén hamarabb kiderült titkos adatok

Az automatikus keresőmotor minden elérhető információt összegyűjt – még a titkosnak tervezett, de nem megfelelően védett adatokat is.

A Dell a jövőben piacra dobni tervezett noteszgépeinek részletes ismertetését tette akaratlanul is közzé az Interneten. A titkolni akart információk úgy váltak nyilvánossá, hogy a Dell FTP site-ján nyilvánosan hozzáférhetően tárolta egy időre az adatokat, ahonnan a Google keresőmotor segítségével keresethetővé váltak. A Google-nek ugyanis – ahogy a többi ismertebb keresőmotornak is – van egy úgynevezett automatikus keresőmotorja, ami szoftver robotokat „küld szét” a Weben.

Az angol terminológiában spider (pók) néven emlegetett szoftverek feladata, hogy „átnyálazzák” a Világhálót új oldalak, információk után kutatva, majd ha ilyesmire bukkantak, akkor azt indexeljék. Mindez azért működhet automatikusan, mert a pókok a website-okról kimutató linkeken maguktól „végigmásznak”, azaz anélkül képesek a kiindulási pontról egész „messze” eljutni, hogy ahhoz az érintett webhelyek tulajdonosainak (webmestereinek) aktívan be kellene avatkozniuk. Ha az adott oldal tulajdonosa nem akarja, hogy kiszivárogjanak a keresőmotor révén az információk, akkor csak el kell helyeznie egy standard dokumentumot robot.txt néven a szerver gyökerébe, ami arra utasítja a szoftver robotot, hogy ne töltse le a tartalmakat.

Nos, az egyik Google pók a Dell FTP site-járól szedte le azt a 36 MB-os táblázatot, amiben a régebbi modellek mellett olyan új noteszgépekről is olvasni lehetett, amiket hivatalosan még be sem jelentettek. Az információk egyébként egy darabig a Google cache-éből is elérhetők voltak, sőt, a Yahoo-nál is fellelhető volt a táblázat egy rövid ideig, ám ez később mindkét keresőmotor ideiglenes tárából eltűnt.

A Dell képviselője nem fűzött véleményt a történtekhez, arra hivatkozva, hogy be nem jelentett termékeket nem kommentálnak. A Google szintén nem nyilatkozott arról, hogy vajon a Dell kérésére távolították-e el a cache-ből az ominózus táblázatot.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle