Connect with us

Két éves a Fotoklikk.hu

Kütyük

Két éves a Fotoklikk.hu

A FotoKlikk ma talán a legteljesebb fotográfiai adatbázis idehaza, eseményajánlójában folyamatosan rengeteg kiállítás, fotópályázat és akció található, de oldalain megtalálható megannyi cikk, személy és internetes link ajánló, könyv és lapajánló és szakmai szótár is.

Miért hozták létre a Fotoklikket?
Elsősorban azért, hogy a múzeum digitalizált fotó, tárgy és tudásanyagát, mely a nemzeti fotóvagyon és így a mi közös kincsünk része, a nagyközönség, a kutatók, érdeklődők, az arra kíváncsi emberek számára hozzáférhető legyen. A modern, egyre fejlődő technika korában, amikor az internet révén új kommunikációs csatornák nyílnak meg mindannyiunk előtt, amikor immáron nem jelent problémát a világ túlsó felén feltett képek, szövegek, hangok, videofelvételek kukkolása, szükségét éreztük, hogy a pillanat varázsát, a tíz, húsz, száz éve történteket az arra kíváncsiak velünk együtt átélhessék. A Magyar Fotográfiai Múzeum egymilliós fotógyűjteményének kiállításainkhoz, publikációinkhoz kapcsolódó darabjai folyamatosan megnyílnak a nagyközönség számára, jelenleg a szám 14423.

Fotós témájú érmekből is válogattunk, emellett egyes fotósok életrajzi adatai, valamint könyvtárunk, képeslapgyűjteményünk, fényképezőgépeink katalógusai is a nagyközönség rendelkezésére állnak. A virtuális archívum mellett a Fotoklikk kortárs alkotók portfolióinak gyűjteményét is tartalmazza, mely lehetővé teszi a szerzői másolatok és eredeti példányok megvásárlását is.

A közösségi portál információs gyűjtemény a professzionális vagy amatőr szinten dolgozó vagy a média iránt érdeklődő, azzal bármilyen kapcsolatba kerülő Internet-használó számára, amely eligazodást nyújt, szolgáltató-, szórakoztató-, információs funkciót egyaránt ellát. Több mint ezer fotográfiai esemény, kiállítás, több száz pályázat, megannyi különböző kategóriába szervezett érdekesség között bogarászhat nap, mint nap az érdeklődő, egy kattintással eljutva akár az ország másik végébe, olvasva olyan lapok cikkeit akár, melyekről talán azelőtt még sohasem hallott (mivel a lenti újságosstandon nem is lehet őket megvenni), értesülhet pályázatokról, ahová beküldve fotóit ismertté teheti magát, akár a világ túlsó felén is.

A fotós közélet adatait, híreit felhasználóink közössége bocsátja az üzemeltetők rendelkezésére, amelyeket értő szerkesztőgárda felügyel egy egyedileg kialakított szerkesztői rendszerben. Több mint 100 szakmai cikk, ötletek, könyv és lap ajánló várja az oldalak látogatóit, ahol remélhetőleg minden titokra fény derül, ha nem, ott a fórum, ahol megoszthatják egymással felhasználóink kérdéseiket, gondolataikat, és a galériában bemutathatják egymásnak képeiket is.

Jövőbeli tervek
A képdigitalizálás kisördöge folytán – mely röviden összefoglalható annyiban, hogy egy kép beolvasása mindig sokkal rövidebb ideig tart, mint annak fotótörténeti szisztematikus feldolgozása, és ez utóbbi szüli meg tulajdonképpen a Fotoklikken az egyes fotók adatlapját – 11305 nézőkép eredetije klimatizált raktárban várja, hogy mása végre találkozhasson a nagyvilággal a világhálón keresztül. Hamarosan nyílik a virtuális fényképezőgép kiállítás, a kollégák már befejezték a XIX. századi gépek nézőképeinek és digitális adatlapjainak elkészítését, már csak fogyaszthatóvá tételükre kell egy kicsit várakozni.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom