Connect with us

technokrata

Vezetékmentes Internettel a szúnyogok ellen

Kütyük

Vezetékmentes Internettel a szúnyogok ellen

Egy biotechnológiával foglalkozó vállalat a legmodernebb technológiát is bevetné a vérszívó rovarokkal szemben.

A magánkézben levő American Biophysics (AmBio) vállalkozás sikerét a saját fejlesztésű „Moszkitó Mágnes” termékre alapozva érte el. Az eszköz azt ígéri az amerikaiaknak, hogy használatával megszabadulhatnak a kellemetlen és nem ritkán fertőző betegségeket is terjesztő apró rovaroktól. A „mágnes” emberszerű illatanyagot bocsát ki magából, többek között széndioxidot, és a leheletnek megfelelő páratartamot biztosít; így próbálván az emberi kilégzést imitálni. Erre a csalira rárepülnek a szúnyogok, moszkitók, hiszen ösztönük vérszívásra van kódolva, áldozataikat pedig azok illatanyagai alapján mérik be. Amint a rovar megközelíti az eszközt, az a vákuum segítségével beszippantja magába, majd megfojtja.

Hol jön a képbe a wireless Internet? Nos, az AmBio gondolt egy merészet, és úgy vélte, hogy ilyen „Moszkitó Mágnesekből” egész hálózatot lehetne szervezni, amelyekkel nagyobb területeket, például golfpályákat is védeni lehetne. 2006 első negyedére tervezik kiadni azt az összetett szoftver által vezérelt hálózati megoldást, amely a mágneseket olyan módon szervezi egy közösségbe, hogy az eszközök a 802.11b technológia segítségével kommunikálhatnak egymással (és a vezérlő PC-vel).

A „moszkitónet” nemcsak kényelmi célokat szolgálhatna: a harmadik világban, különösen a trópusi égövön komoly veszélyt hordoz magában egy-egy szúnyogcsípés; ráadásul ezeken a vidékeken sokkal több ilyen kis állat található. A hálózatba szervezett „Moszkitó Mágnesek” hatékony segítséget jelenthetnének a maláriával szembeni harcban. A „moszkitónet” ráadásul feleslegessé tenné az egyéb, környezetre ártalmas védekezési módszereket, mint például a spray-ket – ráadásul láthatatlanul, hangtalanul, szagtalanul őrködhet a kijelölt terület körül.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák