Connect with us

technokrata

T-Mobile: sikeres 3,5G mobil tesztek

Kütyük

T-Mobile: sikeres 3,5G mobil tesztek

A T-Mobile sikeres nemzetközi 3,5G teszteket hajtott végre a Nokia WCDMA technológiára építkező hálózati megoldásain.

A magenta színekben pompázó operátor a Nokia segítségével az elmúlt hetekben Nagy-Britanniában, Hollandiában és Németországban tesztelte, hogy tulajdonképpen mire is képes a gyakorlatban a sokak által várva várt HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) technológia. A két vállalat munkatársai a bejelentés kapcsán elmondták, hogy amennyiben minden jól megy, jövőre elindulhatnak a T-Mobile első kereskedelmi 3,5G szolgáltatásai, mindenesetre addig még számos további hálózati tesztet kell majd végrehajtani.

A Nokia már meglévő WCMDA (3G) hálózataira speciális szoftverfrissítéseket telepítettek a mérnökök, így a letöltési sebesség jelentősen meghaladhatja az eddigi 384 Kbit/s-ot. A T-Mobile azt ígéri, hogy az előfizetők már az első lépcsőben legalább 1,8 Mbit/s-os sávszélességet fognak kapni, ami sok mai vezetékes szélessávú Internet kapcsolatot is könnyedén maga mögé képes utasítani.

Természetesen a HSDPA után is van élet. Már javában folynak a HSUPA (High Speed Uplink Packet Access) tesztjei, melynek segítségével a feltöltési sebesség növelhető meg, első lépcsőben 384 Kbit/s-ra, vagyis pontosan akkorára, mint a 3G letöltési sebessége.

Hazánkban jelenleg a T-Mobile és a Pannon GSM rendelkezik kereskedelmi 3G szolgáltatással és tudni lehet, hogy a jövőt illetően mindkét operátor komoly HSDPA tervekkel rendelkezik. A T-Mobile egyébként egy ideje már hazánkban is megkezdte az első 3,5G teszteket. A piac harmadik szereplője, a Vodafone várhatóan decemberben indítja be hazai 3G szolgáltatását.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák