Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ki ellenőrizze az Internetet?

Kütyük

Ki ellenőrizze az Internetet?

A héten Tuniszban megállapodás született az évek óta egyre komolyabb vitákat öltő kérdésben. Félmegoldás vagy teljes siker? Cikkünkből kiderül.

Már többször írtunk itt, a Terminal hasábjain is arról, hogy jelenleg az USA vezetése (az ICANN-on keresztül) kvázi a kezében tartja az Internet alapvető kialakítása feletti uralmat. Ebbe más országoknak – annak ellenére, hogy a Világhálónak már csak egy (igaz, jelentős) részét adja az amerikai Internet – nem sok beleszólása van. Az Egyesült Államok többnyire a diktatórikus országok vezetése jelentette káros hatásokkal érvelt eddig, hogy továbbra is megtarthassa vezető szerepét.

A héten aztán a tunéziai fővárosban megállapodást írtak alá a felek. A Bush kormányzat hivatalosan ellenjegyezte az „Internet Governance Forum” szervezet létrejöttét deklaráló nyilatkozatot, melynek működése az ENSZ hatáskörébe tartozik. Az IGF először jövőre fog összeülni, és a tervek szerint olyan témákat fog felvetni, mint a számítógépes biztonság, az online bűnözés, a spamküldés és egyéb „internetes visszaélések”.

Ugyanakkor ez csak amolyan félmegoldás, mivel a megegyezés nem követeli meg, hogy az Egyesült Államok felhagyjon az Internetre gyakorolt eddigi befolyásolásával. David Gross, az amerikai delegáció vezetője külön kiemelte, hogy a nyilatkozat nincsen hatással már létező intézményekre. Az USA ugyanis csak így ment bele egy megállapodás aláírásába – és ezt is csak az összejövetel utolsó pillanatában sikerült elérni. A fejlődő országok vezetői közül többen is nemtetszésüknek adtak hangot emiatt, és azért is, hogy az egyezség voltaképp csak látszatintézkedés.

Az eseményen Kofi Annan, az ENSZ főtitkára is felszólalt, és üdvözölte a megállapodást. Annan szerint a párbeszédet folytatni kell; emellett a főtitkár megköszönte az Egyesült Államok eddigi munkáját, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy változásokra van szükség.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés