Connect with us

technokrata

Ki ellenőrizze az Internetet?

Kütyük

Ki ellenőrizze az Internetet?

A héten Tuniszban megállapodás született az évek óta egyre komolyabb vitákat öltő kérdésben. Félmegoldás vagy teljes siker? Cikkünkből kiderül.

Már többször írtunk itt, a Terminal hasábjain is arról, hogy jelenleg az USA vezetése (az ICANN-on keresztül) kvázi a kezében tartja az Internet alapvető kialakítása feletti uralmat. Ebbe más országoknak – annak ellenére, hogy a Világhálónak már csak egy (igaz, jelentős) részét adja az amerikai Internet – nem sok beleszólása van. Az Egyesült Államok többnyire a diktatórikus országok vezetése jelentette káros hatásokkal érvelt eddig, hogy továbbra is megtarthassa vezető szerepét.

A héten aztán a tunéziai fővárosban megállapodást írtak alá a felek. A Bush kormányzat hivatalosan ellenjegyezte az „Internet Governance Forum” szervezet létrejöttét deklaráló nyilatkozatot, melynek működése az ENSZ hatáskörébe tartozik. Az IGF először jövőre fog összeülni, és a tervek szerint olyan témákat fog felvetni, mint a számítógépes biztonság, az online bűnözés, a spamküldés és egyéb „internetes visszaélések”.

Ugyanakkor ez csak amolyan félmegoldás, mivel a megegyezés nem követeli meg, hogy az Egyesült Államok felhagyjon az Internetre gyakorolt eddigi befolyásolásával. David Gross, az amerikai delegáció vezetője külön kiemelte, hogy a nyilatkozat nincsen hatással már létező intézményekre. Az USA ugyanis csak így ment bele egy megállapodás aláírásába – és ezt is csak az összejövetel utolsó pillanatában sikerült elérni. A fejlődő országok vezetői közül többen is nemtetszésüknek adtak hangot emiatt, és azért is, hogy az egyezség voltaképp csak látszatintézkedés.

Az eseményen Kofi Annan, az ENSZ főtitkára is felszólalt, és üdvözölte a megállapodást. Annan szerint a párbeszédet folytatni kell; emellett a főtitkár megköszönte az Egyesült Államok eddigi munkáját, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy változásokra van szükség.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés
Hirdetés

Kütyük

Dotkom