Connect with us

Ki ellenőrizze az Internetet?

Kütyük

Ki ellenőrizze az Internetet?

A héten Tuniszban megállapodás született az évek óta egyre komolyabb vitákat öltő kérdésben. Félmegoldás vagy teljes siker? Cikkünkből kiderül.

Már többször írtunk itt, a Terminal hasábjain is arról, hogy jelenleg az USA vezetése (az ICANN-on keresztül) kvázi a kezében tartja az Internet alapvető kialakítása feletti uralmat. Ebbe más országoknak – annak ellenére, hogy a Világhálónak már csak egy (igaz, jelentős) részét adja az amerikai Internet – nem sok beleszólása van. Az Egyesült Államok többnyire a diktatórikus országok vezetése jelentette káros hatásokkal érvelt eddig, hogy továbbra is megtarthassa vezető szerepét.

A héten aztán a tunéziai fővárosban megállapodást írtak alá a felek. A Bush kormányzat hivatalosan ellenjegyezte az „Internet Governance Forum” szervezet létrejöttét deklaráló nyilatkozatot, melynek működése az ENSZ hatáskörébe tartozik. Az IGF először jövőre fog összeülni, és a tervek szerint olyan témákat fog felvetni, mint a számítógépes biztonság, az online bűnözés, a spamküldés és egyéb „internetes visszaélések”.

Ugyanakkor ez csak amolyan félmegoldás, mivel a megegyezés nem követeli meg, hogy az Egyesült Államok felhagyjon az Internetre gyakorolt eddigi befolyásolásával. David Gross, az amerikai delegáció vezetője külön kiemelte, hogy a nyilatkozat nincsen hatással már létező intézményekre. Az USA ugyanis csak így ment bele egy megállapodás aláírásába – és ezt is csak az összejövetel utolsó pillanatában sikerült elérni. A fejlődő országok vezetői közül többen is nemtetszésüknek adtak hangot emiatt, és azért is, hogy az egyezség voltaképp csak látszatintézkedés.

Az eseményen Kofi Annan, az ENSZ főtitkára is felszólalt, és üdvözölte a megállapodást. Annan szerint a párbeszédet folytatni kell; emellett a főtitkár megköszönte az Egyesült Államok eddigi munkáját, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy változásokra van szükség.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő