Connect with us

Hirdetés

technokrata

Internet-irányító fórum alakul – budapesti székhellyel?

Kütyük

Internet-irányító fórum alakul – budapesti székhellyel?

A világ több mint 170 országának állam- és kormányfői, szakminiszterei, valamint üzleti körök és civil szervezetek képviselőinek részvételével zajlik 2005. november 16-18. között Tuniszban az ENSZ Információs Társadalom Csúcstalálkozójára (WSIS World Summit On Information Society). Hazánkat Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter képviseli.

Közlemény

A világfórum jelentősége az információs társadalom szempontjából az 1992-es Riói Csúcshoz hasonlítható, melynek köszönhetően a környezetvédelem ügye a figyelem középpontjába került, és azóta is meghatározó tényezője a világban zajló folyamatoknak. A csúcstalálkozó új szintre helyezi az információs társadalom ügyét az egész világban, amelynek következtében az IKT szektor számára új perspektívák nyílnak, és számos új üzleti lehetőség adódik.

A csúcstalálkozó új korszakot nyit az Internet területén is: az ENSZ meg akarja őrizni az Internet politikamentességét és szabadságát, ugyanakkor be akarja vonni az érintetteket az Internet jövőjéről szóló közös gondolkodásba. Ennek érdekében létrehozza az információs társadalom új nemzetközi testületét, az Internet Irányító Fórumot (IGF Internet Governance Forum). Az „Internet kormányzás” napi munkáját továbbra is az amerikai civil szervezet (ICANN) végzi, de egyúttal létrejön egy kormányzati, gazdasági és civil szervezetekből álló nemzetközi testület, amely az Internet szabadságát, biztonságát és fejlődését segíti elő. Az ENSZ a széleskörű párbeszéd elindítására 2006 elejére hívja össze az Internet Irányító Fórumot (IGF). Kovács Kálmán bejelentette, Budapest kész helyet adni az új szervezet irodájának.

A tuniszi csúcstalálkozónak és a párhuzamosan zajló rendezvényeknek közel 23.000 hivatalos résztvevője van. A csúcstalálkozón az Európai Unió, az USA, valamint a fejlődő országok közötti hosszas tárgyalás és vita eredményeként elfogadott dokumentum kiemelten foglalkozik a fejlődés szempontjából meghatározó kérdésekkel, mint az Internet nemzetközi irányítása, az információ szabadsága, illetve az innovációt, a versenyt és a beruházásokat támogató kormányzás. Kofi Annan ENSZ főtitkár kiemelve az USA szerepét az Internet létrehozásában, hangsúlyozta az irányítás nemzetközi jellegének erősítését.

A folyamat alelnökeként Magyarország aktív szerepet vállal az információs társadalom fejlődését célzó globális párbeszéd előmozdításában, amely az üzleti szféra és a civil társadalom bevonásával zajlik. A Magyar Köztársaságot a csúcstalálkozón Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter képviseli, aki a plenáris ülés elnökeként vezeti a november 17-ei tanácskozást.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés