Connect with us

Globális támadás a file-cserélőkkel szemben

Kütyük

Globális támadás a file-cserélőkkel szemben

A zeneipari lobbi kedden jelentette be, hogy újból jogi akciókat kezdeményez az illegális állománymegosztást végző internetezőkkel szemben – olyan országokban, ahol eddig még nem indítottak ilyen pereket.

Az IFPI (International Federation for the Phonographic Industry) közleménye szerint 2100 jogi eljárást indítottak el, melyek szenvedő alanyai között jócskán található az USA-n kívüli internetező is. A szervezet azt állítja, hogy Európa öt országában, ázsiai és dél-amerikai államokban is jó néhány file-cserélő kapott bírósági idézést a jóvoltukból – Svédországban, Svájcban, Argentínában, Hong Kongban és Szingapúrban most először kell az internetezőknek azzal szembenézniük, hogy jogi eljárás fenyegeti őket.

A lépéssel immár 3800-ra emelkedett azok száma, akiket az IFPI (és a mögötte álló pénzéhes kiadók) bíróság elé rángattak, közölte a jogi hercehurcát az Egyesült Államokon kívül további 16 országra kiterjesztő szervezet. Ezzel párhuzamosan tovább folytatják azt az oktató jellegű kampányt is, melyben a legális (és fizetős) online zeneboltokat (mint amilyen például az Itunes vagy a Napster) igyekeznek népszerűsíteni az internetezők körében. Ez utóbbiban sikeresek is: az online értékesítés tekintetében 2005 első felében, a korábbi időszakhoz képest megháromszorozódtak az eladások, amely szegmens így most már a teljes piac mintegy 6 százalékát adja (ez 790 millió dolláros bevételt jelent).

Visszatérve a perekre: az IFPI közölte, hogy a jogi eljárások legtöbbször 20 és 30 év közötti fiatal férfiakkal szemben indulnak, akikre körülbelül 3000 dolláros kártérítést szabnak ki a bíróságok. Hasonló adatokra számítanak most is; a fent felsorolt országok mellett egyébként még Ausztriában, Dániában, Franciaországban, Finnországban, Németországban, Izlandon, Írországban, Olaszországban, Japánban, Hollandiában, Nagy-Britanniában és „természetesen” az Amerikai Egyesült Államokban számíthatnak egyes internetezők idézésre.

Nézzük kicsit az újonnan célkeresztbe került országok adatait! Az IFPI állítása szerint Argentínában igen súlyos a helyzet: tíz internetezőből négy illegális peer to peer szolgáltatásokat használ; Szingapúrban pedig 33 olyan ember ellen kezdtek eljárást, akik a Fasttrack és a Gnutella hálózatok révén cseréltek állományokat – a jogtulajdonosok engedélye nélkül. Hong Kongban 22 feltöltőnek kell szembenéznie a törvénnyel – ott, ahol nemrég megszületett az első, letöltendő börtönbüntetést hozó, file-cserélőt büntető ítélet. Svédországban 15 internetező számíthat idézésre, de ennél jóval többen vannak, akik jogsértő tevékenységet folytatnak: az IFPI szerint az északi államban több mint egymilliónyian töltenek le és fel rendszeresen jogvédett file-okat.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő