Connect with us

technokrata

Budapesti 3G – a harcok folytatódnak!

Kütyük

Budapesti 3G – a harcok folytatódnak!

A mobil 3G szolgáltatásokra vágyó előfizetőknek érdemes néhány pillantást vetniük a jelenlegi lefedettségi térképekre, nehogy esetleg negatív meglepetés érje őket.

Manapság már rengeteg olyan mobiltelefon érhető el a kereskedelmi forgalomban, mely támogatja az UMTS szabványt, vagyis harmadik generációsnak nevezhető, ez azonban önmagában véve még nagyon kevés ahhoz, hogy a gyakorlatban videótelefonálni tudjunk, illetve villámgyors sebességgel internetezhessünk. Ami még feltétlenül szükséges, az nem más, mint a hálózati lefedettség.


Hazánk első harmadik generációs szolgáltatója a T-Mobile egy szeptember végi állapotjelentés szerint a főváros megközelítőleg 80 százalékán biztosít 3G szolgáltatást. A magenta színekben pompázó operátornak már csak egyes déli, illetve nyugati régiókat kell lefednie, és hamarosan eléri a 100 százalékos lefedettséget.

Magyarország második 3G szolgáltatást indító vállalata, a Pannon GSM némi lemaradásban van e tekintetben, lévén, hogy az operátor jelenleg (októberi hivatalos adatok) még csak a belső kerületekben, illetve Budapest északi részén biztosít 3G-t az előfizetők számára.

A T-Mobile és a Pannon GSM is azt ígérei, hogy 2005 végére megoldja Budapest teljes 3G lefedettségét, amit egyébként korábban az EDGE (2,75G) kapcsán mindkét cég elért már, a vidéki EDGE fejlesztések terén pedig fej-fej melletti küzdelem folyik. Egyelőre sűrű homály fedi, hogy vidékre mikor ér majd el a 3G.

A piac harmadik szereplője, a Vodafone várhatóan decemberben helyezi üzembe 3G hálózatát, egyelőre ismeretlen lefedettséggel, ezenkívül pedig tudni érdemes, hogy a Vodafone nem szimpatizál túlságosan az EDGE technológiával.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp