Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nokia digitális otthon

Kütyük

Nokia digitális otthon

A digitális otthon napjaink legizgalmasabb trendje a fogyasztói elektronikai iparágban.

Egyre gyakrabban ˝fogyasztunk˝ digitális tartalmakat, például zenét, fényképeket, vagy videofelvételeket, ehhez pedig mind többféle fogyasztói elektronikai berendezés áll rendelkezésünkre. A készülékek új csatlakozási megoldásokat, például WLAN-t (vezeték nélküli helyi hálózatot) használnak. Mindez forradalmian megváltoztatja a digitális tartalmak fogyasztását otthonunkban, de a lakhelyünkön kívül is. A Nokia szeretne élenjárni a hálózatba kapcsolt otthonok fejlesztésében, és olyan megoldásokat készül bemutatni, amelyekkel a mobiltelefonok is a digitális otthonokhoz készült termékkínálat részévé válnak.

A Nokia elképzelése szerint az emberek gyorsan és egyszerűen hozzászoknak majd ahhoz, hogy számos otthoni készüléken hozzáférhetnek digitális tartalmakhoz, és ezeket gond nélkül osztják meg egymással, és tárolják el. A Nokia mobilkészülékek tökéletesen együtt használhatók lesznek majd a személyi számítógéppel, a hifi berendezéssel és a televízióval. Így a telefonon tárolt zenét lejátszhatjuk majd a hifin, a mobilra elmentett fotókat a televízión nézhetjük meg, és a fájlokat a mobilkészülék és a személyi számítógép között mozgathatjuk. De a kedvenc tartalmainkat csak a mobilkészülékekkel vihetjük el bárhová.

A Nokia és más vezető fogyasztói elektronikai cikkeket gyártó vállalatok az interoperábilis digitális otthonba szánt első készülékei 2006-ban jelennek meg a piacon.

A felfutó WLAN piac
Bár a digitális otthonokban vezetékes és vezeték nélküli kapcsolat egyaránt megtalálható, a terület fejlődésének mozgatórugója az otthoni WLAN hálózatok elterjedése. A Jupiter Research felmérése szerint 2009-re 34,3 millió otthoni vezeték nélküli hálózat lesz az Egyesült Államokban. A European Interactive Advertising Association (EIAA) nemrég elvégzett kutatása pedig azt mutatta meg, hogy jelenleg az európai háztartások 16 százalékában működik WLAN kapcsolat.

Ezzel egyidejűleg nő a WLAN-t biztosító készülékek száma is. A legtöbb személyi számítógép és laptop biztosítja a WLAN-hoz szükséges Wi-Fi funkciót, míg a Nokia termékkínálatában jelenleg nyolc Wi-Fi-képes mobilkészülék található: a Nokia N92, a Nokia N91, a Nokia N80, a Nokia 9500 kommunikátor, a Nokia 770, a Nokia E60 és a Nokia E70. Az UPnP iparági szabványnak köszönhetően a különböző készülékek a WLAN hálózaton keresztül előzetes konfigurálás nélkül csatlakoznak egymáshoz (lásd lent).

A jövő digitális otthona
A jövő digitális otthonában számos, egymáshoz kábellel vagy vezeték nélkül csatlakozó készülék található meg. A mobilkészülékek fontos szerephez jutnak majd a digitális otthonokban. A Nokia elképzelései szerint Nokia készülékek kapcsolják majd össze és egészítik ki a különböző otthoni fogyasztói elektronikai cikkeket.

A digitális otthonokban többek között az alábbi készülékek találhatók meg:
-Televízió – médialink készülékekkel elérhető
-Hifi berendezés – médialink készülékekkel elérhető
-Személyi számítógép
-Nyomtató
-Vezetékes telefon
-Mobiltelefon
-Egyéb hordozható készülékek.

A digitális otthon és a mobiltelefon
A Nokia multimédiás készülékeivel menet közben rögzíthetjük a digitális tartalmakat, és otthonunktól távol is élvezhetjük a kedvenc zenéinket, nézegethetjük fényképeinket és videofelvételeinket. A digitális otthon azt jelenti, hogy mobilkészülékeinket egyszerűen összekapcsolhatjuk az otthonunkban található többi szórakoztató berendezéssel a digitális tartalmak használata, kezelése, és megosztása céljából. Például:

-Letölthetjük az aktuális kedvenc zenénket (vagy képeinket, és videofelvételeinket) a személyi számítógépről a mobiltelefonra
-A telefonon tárolt képeket, videofelvételeket, és zenét elmenthetjük a személyi számítógépre
-A mobiltelefonra letöltött számokat meghallgathatjuk a hifin
-Közvetlenül a telefonról nyomtathatunk
-A házi internetkapcsolaton keresztül a mobiltelefonon tárolt képeket feltölthetjük a világhálóra.

Előnyök a fogyasztók számára
A készülékek közötti interoperabilitás forradalmasítja majd a digitális tartalmak házi és menet közben történő fogyasztási szokásait. A kedvenc tartalmainkat a mobiltelefonra elküldve mindig megmutathatjuk barátainknak a legújabb fotókat, vagy meghallgattathatjuk velük az épp aktuális kedvenc számunkat.

-Mivel nincs konfigurációra szükség, a készülékek csatlakoztatása gyors és egyszerű
-Nincs szükség vezetékekre a készülékek csatlakoztatásához
-Az otthoni hálózat és a tartalmak (zene, fényképek, videofelvételek) kezelése kényelmesen és praktikusan megoldható
-Gyorsaság – a mobiltelefonon keresztül a számítógépes kapcsolatnál sokkal gyorsabban elérhetők az otthoni hálózatba kapcsolt készülékek és az internet, és a közvetlenül a mobiltelefonról elindított nyomtatás is rövidebb időt vesz igénybe

Előnyök az iparág számára
A mobiltelefonok beépítése a házi digitális hálózatokba egyaránt fontos következményekkel jár a mobiltelefon-forgalmazók, a készülékgyártók, és a fogyasztói elektronikai cikkek gyártói számára:
-A digitális otthonok elterjedésével mind a mobilforgalmazók, mind a hagyományos fogyasztói elektronikai cikkek forgalmazói új terméktársítások egész sorát hozhatják létre. Képzeljük el például, hogy a fogyasztóknak a hálózatba kapcsolt készülékek teljes csomagját kínáljuk televízióval, hifivel, személyi számítógéppel, és mobilkészülékkel együtt!
-A mobilkészülék gyártók számára fontos, hogy a digitális otthon a ˝médiacsalád˝ részévé teszi az okostelefonokat. A digitális tartalmak kezelésének és készülékek közötti mozgatásának megkönnyítésével az iparág ösztönözheti a mobilkészülékek multimédiás funkcióinak használatát.
-A fogyasztói elektronikai iparágat tekintve a mobilkészülékek együttműködése teljesen új termékkategóriák megszületését eredményezi, és új értéket ad a már meglévő kategóriáknak, például a televízióknak, vagy a hifi-berendezéseknek.

A Nokia digitális otthon mögött meghúzódó technológia
A digitális otthon megvalósításában kulcsszerepet játszó technológia a Universal Plug and Play (vagy UPnP). Ez egy olyan iparági szabványt jelent, amely a készülékek automatikus felismerését és távirányítását teszi lehetővé. A UPnP-képes készülékek dinamikusan kapcsolatba lépnek a hálózattal, megszerzik az IP-címet, felmérik a képességeit, és felismerik a többi készüléket és azok funkcióit.

Az UPnP a Digital Living Network Alliance (DLNA) házi hálózatokra vonatkozó specifikációjának legfontosabb építőeleme, amely jelentős első lépést jelent a készülékek közötti egyszerű együttműködés megteremtésében. A Nokia aktív szerepet játszik a DLNA-ban, és komoly részt vállal a DLNA 1.5 útmutató kifejlesztésében. Az útmutató a házi hálózaton található digitális tartalmak eredményesebb megosztásának és kezelésének megoldásával tovább javítja a készülékek közötti interoperabilitást.

A Nokia Wi-Fi készülékei
A Nokia termékportfoliójába jelenleg nyolc Wi-Fi-képes WLAN készülék tartozik: a Nokia N92, a Nokia N91, a Nokia N80, a Nokia 9500 kommunikátor, a Nokia 770, a Nokia E60, és a Nokia E70. Ezek közül a Nokia N80 elsőként támogatja a UPnP funkciót, amelyet egyre több, a jövőben megjelenő Nokia termékben megtalálhatunk majd.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés