Connect with us

VoIP-használat régiónkban

Kütyük

VoIP-használat régiónkban

Az IDC szerint a VoIP a szélessávú technológiához kapcsolódva fog elterjedni Kelet-Közép-Európában.

Régiónkban is beköszöntött a VoIP-telefónia korszaka. Az IDC (Oroszország kivételével) 11 kelet-közép-európai országra kiterjedő friss tanulmánya szerint a VoIP forgalmi percek száma idén több mint ötszörösére nő 2004-hez képest, 2006-ban pedig meg fog háromszorozódni a térségben. A kiadások eközben idén kétszeresére duzzadnak, jövőre pedig 80%-kal bővülnek. Bár a VoIP a telefónia piacának még mindig viszonylag kis részét teszi ki, hosszabb távon a havi telefonszámlájuk mérséklésére törekvő üzleti és lakossági ügyfelek preferált technológiájává fejlődik. A kiadások növekedése ugyanakkor néhány sikeres év után lassulni fog, mivel a piac szereplői egyre inkább a szélessávú szolgáltatási csomagok részeként fogják kínálni a VoIP-ot.

„A szélessávú technológia tavalyi és idei gyors előretörésének köszönhetően a VoIP-szolgáltatók kiterjedt, műszakilag felkészült ügyfélkört tudnak megcélozni” – vélekedik Emir Halilovic, az IDC CEMA kommunikációs piacért felelős vezető elemzője. „Sőt, az új technológia az alternatív szolgáltatók előtt is pályát nyitott, így élesebbé vált a verseny, ami megalapozta a VoIP – mint önálló szolgáltatás és mint más internetalapú szolgáltatásokhoz nyújtott értéknövelő kiegészítő szolgáltatás – további lendületes terjedését.”

A potenciális költségmegtakarítási lehetőségnek köszönhetően a VoIP a belátható jövőben a kis- és középvállalatok szegmensében gyorsabb ütemben fog terjedni, mint a magánfelhasználók körében. Sőt, a KKV-szektor a nagyvállalati szereplőknél is nyitottabb a VoIP-megoldások bevezetésére, hiszen a kisebb szervezetek egyszerűbb telefonálási igényei könnyebben kielégíthetők standard csomagokkal (korlátlan telefonálási lehetőség az EU-n belül bárhova).

„A VoIP-forgalom döntő részét a nemzetközi hívások adják és ez valószínűleg a közeljövőben sem változik” – fogalmaz Halilovic. „A változás hosszabb távon, az átfogó VoIP-szolgáltatások megjelenésével várható: akkor, amikor a belföldi hívások mennyisége eléri vagy akár felül is múlja majd a nemzetközi hívások volumenét.”

A régió nemzeti piacai közül tavaly Lengyelországban regisztrálták a legnagyobb VoIP-beszédforgalmat illetve -költéseket, és idén is ugyanez várható. A képzeletbeli dobogó második és harmadik fokát Magyarország és Csehország foglalja el. A fenti három ország együttesen a regionális VoIP-piac mintegy 47%-t adja. 2005-ben e három ország VoIP forgalmi perceinek száma több mint ötszörösére fog nőni 2004-hez képest.

„Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a gyors növekedés oka a viszonylag alacsony bázisszint” – emlékeztet Halilovic. „2006 után az éves forgalombővülés mértéke és a VoIP szolgáltatásokra fordított összeg növekedésének üteme egyaránt mérséklődni fog, az előbbi a magas, az utóbbi pedig a közepes kétszámjegyű tartományba.”Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

TAG-Heuer-Carrera-Calibre-16-Chronograph-2019-Model-Updated-design-3

SmartWatch

Új modellekkel frissült a TAG Heuer Carrera Calibre kollekció

2019. szeptember 15. vasárnap
Honor Band 5_all_colours_1_web

Kütyük

Magyarországra is megérkezik a Honor Band 5

2019. szeptember 14. szombat
men's  watch, Men's Accessories, beautiful stylish watches

SmartWatch

Prémium okosórához prémium szíj dukál!

2019. szeptember 13. péntek
2019 OLED TV NVIDIA G-SYNC_1

Smart-TV

NVIDIA G-SYNC támogatást kapnak az LG 2019-es OLED televíziói

2019. szeptember 12. csütörtök
iphone11-5

SmartPhone

Ilyenek lettek és ennyibe fognak kerülni az új iPhone-ok

2019. szeptember 12. csütörtök

Dotkom