Connect with us

Hirdetés

technokrata

VoIP-használat régiónkban

Kütyük

VoIP-használat régiónkban

Az IDC szerint a VoIP a szélessávú technológiához kapcsolódva fog elterjedni Kelet-Közép-Európában.

Régiónkban is beköszöntött a VoIP-telefónia korszaka. Az IDC (Oroszország kivételével) 11 kelet-közép-európai országra kiterjedő friss tanulmánya szerint a VoIP forgalmi percek száma idén több mint ötszörösére nő 2004-hez képest, 2006-ban pedig meg fog háromszorozódni a térségben. A kiadások eközben idén kétszeresére duzzadnak, jövőre pedig 80%-kal bővülnek. Bár a VoIP a telefónia piacának még mindig viszonylag kis részét teszi ki, hosszabb távon a havi telefonszámlájuk mérséklésére törekvő üzleti és lakossági ügyfelek preferált technológiájává fejlődik. A kiadások növekedése ugyanakkor néhány sikeres év után lassulni fog, mivel a piac szereplői egyre inkább a szélessávú szolgáltatási csomagok részeként fogják kínálni a VoIP-ot.

„A szélessávú technológia tavalyi és idei gyors előretörésének köszönhetően a VoIP-szolgáltatók kiterjedt, műszakilag felkészült ügyfélkört tudnak megcélozni” – vélekedik Emir Halilovic, az IDC CEMA kommunikációs piacért felelős vezető elemzője. „Sőt, az új technológia az alternatív szolgáltatók előtt is pályát nyitott, így élesebbé vált a verseny, ami megalapozta a VoIP – mint önálló szolgáltatás és mint más internetalapú szolgáltatásokhoz nyújtott értéknövelő kiegészítő szolgáltatás – további lendületes terjedését.”

A potenciális költségmegtakarítási lehetőségnek köszönhetően a VoIP a belátható jövőben a kis- és középvállalatok szegmensében gyorsabb ütemben fog terjedni, mint a magánfelhasználók körében. Sőt, a KKV-szektor a nagyvállalati szereplőknél is nyitottabb a VoIP-megoldások bevezetésére, hiszen a kisebb szervezetek egyszerűbb telefonálási igényei könnyebben kielégíthetők standard csomagokkal (korlátlan telefonálási lehetőség az EU-n belül bárhova).

„A VoIP-forgalom döntő részét a nemzetközi hívások adják és ez valószínűleg a közeljövőben sem változik” – fogalmaz Halilovic. „A változás hosszabb távon, az átfogó VoIP-szolgáltatások megjelenésével várható: akkor, amikor a belföldi hívások mennyisége eléri vagy akár felül is múlja majd a nemzetközi hívások volumenét.”

A régió nemzeti piacai közül tavaly Lengyelországban regisztrálták a legnagyobb VoIP-beszédforgalmat illetve -költéseket, és idén is ugyanez várható. A képzeletbeli dobogó második és harmadik fokát Magyarország és Csehország foglalja el. A fenti három ország együttesen a regionális VoIP-piac mintegy 47%-t adja. 2005-ben e három ország VoIP forgalmi perceinek száma több mint ötszörösére fog nőni 2004-hez képest.

„Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a gyors növekedés oka a viszonylag alacsony bázisszint” – emlékeztet Halilovic. „2006 után az éves forgalombővülés mértéke és a VoIP szolgáltatásokra fordított összeg növekedésének üteme egyaránt mérséklődni fog, az előbbi a magas, az utóbbi pedig a közepes kétszámjegyű tartományba.”



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés