Connect with us

Lekorlátozott Bittorrent adatforgalom

Kütyük

Lekorlátozott Bittorrent adatforgalom

Mit szólna, ha a szolgáltatója titokban szűrné az adatforgalmát, és a file-cserét lassítaná?

A fenti eset történt meg jó pár kanadai internetezővel. A Shaw nevű Internet-szolgáltató egy olyan technológiát kezdett az év elején alkalmazni egyes szolgáltatási körzeteiben, amelynek segítségével elemezhette a felhasználó adatforgalmát. Mindezt a vancouveri környéken adoptálta az ISP, a hozzá tartozó ügyfelek közül némelyik szerint azért, mert itt (volt) a leginkább terhelt a vállalat hálózata.

Az Ellacoya nevű cég által létrehozott szűrőeszközzel úgy nevezett „deep packet inspection” valósítható meg, azaz egy olyan tűzfalszerű alkalmazásról van szó, amely képes „belelátni” az IP csomagok „mélyére”. Ennek segítségével beazonosíthatók az egyes, magasabb szintű adatok, hogy azok éppen mely protokollhoz (FTP, HTTP, Bittorrent stb.) tartoznak. A technológia azonban nem tökéletes: képes rosszul azonosítani az egyes csomagokat, és folyamatos frissítést is igényel, hogy az összes adattovábbítási protokollt fel tudja ismerni.

Felhasználói felháborodás kísérte az ügy kipattanását az észak-amerikai országban: a Shaw ugyanis nem jelentette be előre ügyfeleinek, hogy az általa kínált broadband csomagok némelyikénél bevezették a szűrést és a protokollfüggő sebességkorlátozást. Többen kijelentették, hogy nem hajlandóak az Xtreme-I szolgáltatásért fizetni azért, hogy lelassítsák a (bittorrentes) fel- és letöltéseiket. A Bittorrent technológia egyébként köztudottan nem az illegális file-csere támogatása végett jött létre, hanem a nagyméretű állományok minél hatékonyabb továbbítása céljából – napjainkban is számos linuxos disztribúciót terjesztenek így.

Korlát.hu
Hasonlót Magyarországon eddig még nem tapasztaltunk: hazánkban hivatalosan rendelkezésre áll az információ, ha egy adott csomag korlátos (itt jellemzően adatforgalmi korlátra kell gondolni, azaz az egy hónap alatt le- és feltölthető adat GB-ban mért mennyiségére). Igaz, a T-Online pár hónapja komoly vitát váltott ki a korlátlan Internet-hozzáférés általa meglehetősen liberálisan értelmezett korlátlanságával, amikor több tucat ügyfelének felmondta szerződését, arra hivatkozva, hogy túl sok adatot küldtek és fogadtak, hónapokon keresztül.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda
mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő