Connect with us

technokrata

Lekorlátozott Bittorrent adatforgalom

Kütyük

Lekorlátozott Bittorrent adatforgalom

Mit szólna, ha a szolgáltatója titokban szűrné az adatforgalmát, és a file-cserét lassítaná?

A fenti eset történt meg jó pár kanadai internetezővel. A Shaw nevű Internet-szolgáltató egy olyan technológiát kezdett az év elején alkalmazni egyes szolgáltatási körzeteiben, amelynek segítségével elemezhette a felhasználó adatforgalmát. Mindezt a vancouveri környéken adoptálta az ISP, a hozzá tartozó ügyfelek közül némelyik szerint azért, mert itt (volt) a leginkább terhelt a vállalat hálózata.

Az Ellacoya nevű cég által létrehozott szűrőeszközzel úgy nevezett „deep packet inspection” valósítható meg, azaz egy olyan tűzfalszerű alkalmazásról van szó, amely képes „belelátni” az IP csomagok „mélyére”. Ennek segítségével beazonosíthatók az egyes, magasabb szintű adatok, hogy azok éppen mely protokollhoz (FTP, HTTP, Bittorrent stb.) tartoznak. A technológia azonban nem tökéletes: képes rosszul azonosítani az egyes csomagokat, és folyamatos frissítést is igényel, hogy az összes adattovábbítási protokollt fel tudja ismerni.

Felhasználói felháborodás kísérte az ügy kipattanását az észak-amerikai országban: a Shaw ugyanis nem jelentette be előre ügyfeleinek, hogy az általa kínált broadband csomagok némelyikénél bevezették a szűrést és a protokollfüggő sebességkorlátozást. Többen kijelentették, hogy nem hajlandóak az Xtreme-I szolgáltatásért fizetni azért, hogy lelassítsák a (bittorrentes) fel- és letöltéseiket. A Bittorrent technológia egyébként köztudottan nem az illegális file-csere támogatása végett jött létre, hanem a nagyméretű állományok minél hatékonyabb továbbítása céljából – napjainkban is számos linuxos disztribúciót terjesztenek így.

Korlát.hu
Hasonlót Magyarországon eddig még nem tapasztaltunk: hazánkban hivatalosan rendelkezésre áll az információ, ha egy adott csomag korlátos (itt jellemzően adatforgalmi korlátra kell gondolni, azaz az egy hónap alatt le- és feltölthető adat GB-ban mért mennyiségére). Igaz, a T-Online pár hónapja komoly vitát váltott ki a korlátlan Internet-hozzáférés általa meglehetősen liberálisan értelmezett korlátlanságával, amikor több tucat ügyfelének felmondta szerződését, arra hivatkozva, hogy túl sok adatot küldtek és fogadtak, hónapokon keresztül.Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés
Hirdetés

Kütyük

Dotkom

Black Friday

Dotkom

Indul a Black Friday hete az Euronics-ban

2019. november 12. kedd

Dotkom

Rekord összegű kártérítést kap a svéd Foreo

2019. november 8. péntek
JunctionX Budapest
red november

Dotkom

Black Friday helyett Red November a Vodafone-nál

2019. november 1. péntek
OTP Simple

Dotkom

Egyre többen vásárolunk mentett kártyaadatokkal

2019. október 31. csütörtök