Connect with us

Legális filmletöltés? Európa még várhat!

Kütyük

Legális filmletöltés? Európa még várhat!

A legális filmletöltés ugyan egyre nagyobb szerephez jut az internetezők körében, de jelentősége még mindig marginális, és a fejlődés üteme is elmarad az USA szintjéhez képest.

A Screen Digest becslése szerint a filmletöltés piaca 250 millió eurós értéket fog elérni 2010-re (ebből az Egyesült Királyság egymaga 60 millió eurót fog produkálni). Ez soknak tűnik, de nem az, ha a zeneletöltésekkel hasonlítjuk össze: az előrejelzések szerint az évtized végére az öreg kontinens közös fizetőeszközét használó államainak polgárai mintegy 900 millió eurót hagynak majd a virtuális kasszákban.

Habár többen úgy jósolták, hogy a filmletöltések piacának nagysága idővel meg fog egyezni a zeneletöltések piacának méretével, ám a Screen Digest felmérése szerint ez az elkövetkező 5 éven belül nem valósul meg. Idén a legális európai filmletöltés mintegy 2,7 milliós forgalmat jelent majd. Számos szolgáltató kínálja fel a jogkövető magatartás lehetőségét az internetezőknek (főleg Német-, Francia- és Olaszországban, illetve Skandináviában), ám – a prémiumtartalmak elérhetőségének ellenére – a növekedés mégis igencsak lassú. Igaz, jelenleg hasonló a tendencia az Egyesült Államokban is.

Az Apple átütő sikerére több okból sem lehet számítani. Egyrészt a filmek lejátszásának piacát még mindig az olyan asztali készülékek adják, melyek használatához nem szükséges számítógép. Másrészt nincsen egy olyan jól kitalált és marketingelt hardver- és szoftvermegoldás, mint amilyen az Ipod és az Itunes volt az online zeneletöltések terén, és nem is várható egyhamar ennek felbukkanása. A piacot nem dominálja senki, igaz, ez egészségesebb versenyhelyzetet is eredményez. Az Ipod sikere egyébként azért csúcsosodhatott ki ilyen hamar, mert egy, már létező jelenségre erősítettek rá: a hordozható zenelejátszásra. A filmek tekintetében ez azonban nincs ilyen lehetőség; csak nagyon kevesen cipelnek magukkal digitális filmlejátszó készüléket, hogy a metrón vagy a buszon kedvenc alkotásaikat nézzék.

Sok problémát jelent az is, hogy a DVD-k generációváltása (már megint) nem zajlik zökkenők nélkül: a Blu-Ray és a HD-DVD szabványok közötti vita csak elriasztja a vásárlót attól, hogy valamelyik mellett letegye a voksát, és vállalja a későbbi esetleges inkompatibilitást. Meg kell még említeni a szélessávú Internet-hozzáférések terjedésének korlátait is, mint gátló tényezőt: a mai broadband nem elég „széles” a folyamatos filmlejátszáshoz; az pedig számos felhasználó számára teljesíthetetlen feltétel, hogy az ADSL2+ és a VDSL előnyeinek kihasználásához a központtól 1,5 kilométeren belül lakjon.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő