Connect with us

Keresés hírekben és könyvekben – magyarul

Kütyük

Keresés hírekben és könyvekben – magyarul

A Yahoo-val és az Országos Széchényi Könyvtárral kötött megállapodásnak köszönhetően bővült az Origo vizsla24 keresője. A programot használók ezentúl hírekben illetve a nemzeti könyvtárunk állományában is kutathatnak.

A Yahoo kereső európai nyelvi képességeinek jelentős bővítésének, és azon belül a magyar nyelvű tartalom növelésének köszönhetően lehetőség nyílt arra, hogy a Yahoo és a magyar portál között korábban megkezdett együttműködés immár a hírkeresésre is kiterjedjen. A vizsla24 látogatói így a Yahoo percenként frissülő adatbázisában keresve kaphatják meg a magyar vagy idegen nyelvű híreket, mivel a Yahoo Search folyamatosan figyeli és feldolgozza a magyar és más nyelven megjelent internetes hírforrások anyagait.

A látogatónak mindössze annyit kell tennie, hogy a keresőszó beírása után a ´Hírek´ linkre kattint. Alapértelmezésben a magyar nyelvű hírek között történik a keresés, de kereshetünk más nyelvű hírforrások között is, ehhez át kell állítani a ´Nyelv´ kapcsolót. A hírkereső a 30 napnál nem régebbi hírek között keres.

A másik új szolgáltatás az Országos Széchényi Könyvtárral (OSZK) megvalósított együttműködésnek köszönhető. A kereső használói számára mostantól lehetőség nyílik arra, hogy közvetlenül kutassanak a nemzeti könyvtár teljes és naponta frissülő többszázezres adatbázisában. Az 1802-ben gróf Széchényi Ferenc által alapított nemzeti könyvtár gyűjtőkörébe tartozik minden Magyarországon megjelent bármilyen nyelven íródott könyv, továbbá minden magyar nyelven vagy magyar vonatkozású témában bárhol a világban megjelent mű. A szolgáltatás látogatói mostantól ebben a hatalmas és kulturálisan különösen értékes állományban is kereshetnek szerző vagy cím alapján.

A teendő itt is egyszerű: a keresett cím, a szerző, vagy akár mindkettő beírása után a ´Könyv´ linkre kell kattintani. A találati listák egyetlen kattintással szűkíthetők tovább a megtalált szerző összes művére, illetve a megtalált címmel azonos című összes dokumentumra. Az OSZK online katalógusa és szolgáltatásai iránt érdeklődő látogatók a vizsla24 találatairól közvetlenül eljuthatnak az adott könyv részletes adataihoz az OSZK online katalógusában.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő