Connect with us

technokrata

Letöltendő börtönbüntetés a file-cserélőnek

Kütyük

Letöltendő börtönbüntetés a file-cserélőnek

A történelemben most először ítéltek valakit letöltendő szabadságvesztésre bittorrentes filmcsere miatt.

Egy hong kongi bíróság elsőfokú ítélete szerint a pár évvel ezelőttig brit területnek számító metropolisz egyik lakosának három hónapra börtönbe kell vonulnia. Csen Naj Ming azt követően kapta a példa nélkül álló büntetést, hogy három hollywoodi (igaz, már nem mai) sikerfilm terjesztésével vádolták meg – a kínai férfi a Vörös bolygó, a Beépített Szépség és a Daredevil filmeket tette mások számára elérhetővé engedély nélkül. Az ártatlansága mellett mindvégig kitartó helybéli a hatóságok szerint bittorrent technológiát használt jogsértő tevékenységének folytatásához.

Eredetileg minden egyes filmért három hónapnyi szabadságvesztést akartak kiszabni a férfire, de a végső döntés szerint mégis összevontan kapott ennyit a kínai férfi. Csen egyébként fellebbezett az ítélettel szemben, és a körülbelül 650 dollárnyi óvadék kifizetését követően szabadlábon várja az ügy további fejleményeit.

Habár mára sajnos mindennapos esetté vált, hogy jogvédett egyesek és nullák fel- és letöltéséért bíróság elé citálnak teljesen hétköznapi embereket, akiknek gyakran legnagyobb vétkük az, hogy nem hajlandóak kifizetni a sokszor még a világ gazdagabb felén is soknak tartott összegeket egy-egy dalért vagy fimért; ez az első eset, hogy valakit ténylegesen szabadságvesztésre ítéltek filmfeltöltésért. Mindazonáltal Csen még örülhet is, ha ennyivel megúszza: a helyi rendelkezések szerint a peer to peer file-cserét illegálisan használók maximális börtönbüntetése négy év (!) lehet, illetve komoly kártérítésre is kötelezhetők.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák