Connect with us

technokrata

T-Mobile: TETRA hálózat 2006-ban

Kütyük

T-Mobile: TETRA hálózat 2006-ban

Megkötötte az Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer (EDR) létrehozására kiírt nyílt, kétfordulós, tárgyalásos közbeszerzési eljárás szerződését a Miniszterelnöki Hivatal EDR Kormánybiztosa és a T-Mobile Magyarország Rt.- Magyar Telekom Rt. konzorcium.

A rohamosan fejlődő, globalizálódó társadalmak előtt álló újfajta társadalmi és természeti kihívások szükségessé tették, hogy a készenléti és rendvédelmi szervek összehangolják és javítsák kommunikációs aktivitásukat világszerte. A terrorizmus, a szervezett bűnözés, az erőszakos cselekmények növekvő száma, a háborús övezetek rendvédelme, továbbá az árvíz-, belvíz-, hurrikán-, földrengés-, lavina-, földcsuszamlás-veszély, a vulkánkitörések, a nukleáris katasztrófák, a tűzvészek, a tömegszerencsétlenségek gyarapodása, és mindezek intenzitásának növekedése a katasztrófa-helyzetek és szükségállapotok hatékony, gyors és biztonságos megoldását sürgetik a nemzetektől.

Hálózat Budapesten
A szerződés értelmében 2006. április elejére helyezi üzembe a T-Mobile Magyarország Rt.- Magyar Telekom Rt. az EDR-rendszer budapesti hálózatát, amely az országos rendszer próbaüzemének is tekinthető. Az EDR tervezett magyarországi felhasználói: Rendőrség, Határőrség, Tűzoltóság, Katasztrófa-védelem, Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság, PM, Igazságügyi Minisztérium, MEH Nemzetbiztonsági Szolgálatok, EÜ Minisztérium -Országos Mentőszolgálat, Magyar Honvédség.

Technológia
Az EDR TETRA-technológiával valósul meg. A TETRA a Terrestrial Trunked Radio-elnevezés (földi trönkölt rádió) rövidítése. A TETRA professzionális felhasználásra tervezett, mobil távközlő rendszer: a csoportkommunikációs szolgáltatások, a mobil telefónia, az üzenetküldés és a mobil adatszolgáltatások olyan egyedi kombinációja, amely egyetlen rádióegységről elérhető. A TETRA mind szolgáltatásaiban, mind egyéb jellemzőiben rendkívül fejlett, professzionális digitális rádiókommunikációs technológiát képvisel. Előnye, hogy akadálymentesen képes üzemelni nagy kiterjedésű területen, a háttérzaj kiszűrésével kiváló hangminőséget biztosít, mindig rendelkezésre áll, kevesebb mint fél másodperces hívásfelépítést garantál, bizonyos esetekben hálózati lefedettség nélkül is működik. Az egyéni (one-to-one) hívás mellett csoporthívásra, körözvényhívásra és expressz hívásra (push and talk), illetve adatátvitelre is alkalmas (státuszüzenetek, GPS helymeghatározási adatok, fájl- és képtovábbítás, adatbázis-elérés, IP, WAP). A TETRA-szolgáltatások diszpécserhálózaton keresztül működnek. Európában a 380-400 MHz-es frekvenciát használja a TETRA-rendszer.

Biztonság
A korábbi analóg rendszerrel az egyes készenléti és rendvédelmi szervek kommunikációja illetéktelen személyek, bűnelkövetők által lehallgatható, illetve megbénítható volt – egészen a TETRA bevezetéséig, amely nem utolsó sorban titkos kommunikációt biztosít, szemben a korábbi analóg, nyílt, mára több szempontból is elavult hálózatokkal. A korszerű, digitális TETRA-rendszer ellehetetleníti az illegális információ- és adatfelhasználást, és még tartós áramkimaradás esetén is tökéletes működést biztosít. Azáltal, hogy naponta képes felújítani a titkosító kulcsokat minden rádió számára, magas szintű biztonságot nyújt. A rádiószolgáltatás automatikus, a felhasználónak elég a saját feladatára koncentrálnia, nem szükséges magával a rádiókapcsolat létrehozásával foglalkoznia. Bármi és bármikor előfordulhat – vészhelyzetben és szükségállapotban a TETRA életet menthet, és a hatékony mentési munkálatok révén minimalizálja a fizikai károkat.

Tetra a világban
Jelenleg több mint 650 TETRA-rendszer működik a világban. A legnagyobb hálózati projektek Belgiumban, Finnországban, Spanyolországban, Franciaországban, Angliában, Írországban, Hollandiában, Norvégiában, Svédországban és Hong-Kong-ban találhatók, de Európában alkalmazzák még Ausztriában, Romániában, Lengyelországban, Olaszországban, Portugáliában, Görögországban, Németországban és Oroszországban is.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák