Connect with us

.com – 2012-ig változatlanul

Kütyük

.com – 2012-ig változatlanul

A hét elején jelentette be a Verisign, hogy még hét évig saját kezelésében marad a legismertebb csúcsszintű domain, amiért az elmúlt időszakban heves csatározásokat vívtak.

Az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) régóta igyekszik már megszerezni a legnépszerűbb csúcsszintű domaint (TLD – top level domain), illetve az ellenőrzését, melyért jelenleg még mindig a Verisign felel – és ez az állapot fenn is marad 2012-ig. Legalábbis a legfrissebb bejelentés szerint; úgy tűnik ugyanis, hogy a két szervezet megállapodásra jutott egymással.

Az egyezség egyébként egy olyan időszakban született meg, amikor egyre többen támadják az ICANN-t, mondván, hogy túl nagy befolyása van a Világháló alakulására. Főként az olyan, Internet szempontjából feltörekvőben levő országok vezetése kifogásolja az USA-beli irányítás alatt álló szervezet „uralmát”, mint például Kína és Irán, melyek szeretnék elérni, hogy más országoknak is legyen szava az Internet alapjait érintő fejlesztések tekintetében. Arra hivatkoznak, hogy a Világháló már rég túlnyúlt az Egyesült Államok határain, nemzetközivé vált, tehát az ellenőrzésének is azzá kell válnia.

Visszatérve a .com-ra: a Verisign egyik alelnöke, Mark McLaughlin egy interjúban a megállapodást ahhoz hasonlította, mintha a két szervezet kapcsolatában megnyomták volna a reset gombot. „Fontosabb dolgokra kell a figyelmünket fordítani, mint például a biztonságra, a stabilitásra és az Internet jelentette globalizációra.” – nyilatkozta McLaughlin.

Előzmények
A vita akkor pattant ki, amikor a kaliforniai Verisign 2003 szeptemberében úgy döntött, saját javára fordítja a böngészők címsorában tett elgépeléseket. Amint arról két éve mi is beszámoltunk, a szervezet a weboldalak keresőjét reklámokkal látta el, mely weblap az elírt URL-ek begépelését követően jelent meg a felhasználók browserében. Az ICANN röviddel ezután elrendelte a szolgáltatás ideiglenes leállítását, miután a szakemberek szerint a húzás az Internet stabilitását veszélyeztette.

2004 februárjában aztán a Verisign beperelte az ICANN-t, azzal vádolva, hogy visszaél a hatalmával és illegálisan korlátozza a versenyt. Habár az ügyet a múlt év augusztusában ejtette a szövetségi bíróság, a Verisign újra pert kezdeményezett, ezúttal már egy kaliforniai állami bíróságon. Ezt a jogi civakodást zárta most le a napokkal ezelőtt bejelentett megállapodás, melynek révén a Verisign továbbra is, 2012-ig a több mint 35 milliónyi .com TLD kezelője maradhatott. Ez jelentős győzelemnek tekinthető a cég részéről, mivel eredetileg 2007-ben kellett volna megújítani a szerződést. Igaz, a vitatott keresőmotor újbóli aktiválásáról nem esett szó.

Közel negyedmilliárd évente
Magában a domainnév kezelési üzletben viszonylag sok pénz van, melyet relatíve kevés munkával lehet megszerezni. A Verisign ugyanis 6 dollárt kér egy évre minden egyes .com birtoklásáért – ez több mint 210 millió dolláros bevételt jelent számára egy évben.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő