Connect with us

Hirdetés

technokrata

.com – 2012-ig változatlanul

Kütyük

.com – 2012-ig változatlanul

A hét elején jelentette be a Verisign, hogy még hét évig saját kezelésében marad a legismertebb csúcsszintű domain, amiért az elmúlt időszakban heves csatározásokat vívtak.

Az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) régóta igyekszik már megszerezni a legnépszerűbb csúcsszintű domaint (TLD – top level domain), illetve az ellenőrzését, melyért jelenleg még mindig a Verisign felel – és ez az állapot fenn is marad 2012-ig. Legalábbis a legfrissebb bejelentés szerint; úgy tűnik ugyanis, hogy a két szervezet megállapodásra jutott egymással.

Az egyezség egyébként egy olyan időszakban született meg, amikor egyre többen támadják az ICANN-t, mondván, hogy túl nagy befolyása van a Világháló alakulására. Főként az olyan, Internet szempontjából feltörekvőben levő országok vezetése kifogásolja az USA-beli irányítás alatt álló szervezet „uralmát”, mint például Kína és Irán, melyek szeretnék elérni, hogy más országoknak is legyen szava az Internet alapjait érintő fejlesztések tekintetében. Arra hivatkoznak, hogy a Világháló már rég túlnyúlt az Egyesült Államok határain, nemzetközivé vált, tehát az ellenőrzésének is azzá kell válnia.

Visszatérve a .com-ra: a Verisign egyik alelnöke, Mark McLaughlin egy interjúban a megállapodást ahhoz hasonlította, mintha a két szervezet kapcsolatában megnyomták volna a reset gombot. „Fontosabb dolgokra kell a figyelmünket fordítani, mint például a biztonságra, a stabilitásra és az Internet jelentette globalizációra.” – nyilatkozta McLaughlin.

Előzmények
A vita akkor pattant ki, amikor a kaliforniai Verisign 2003 szeptemberében úgy döntött, saját javára fordítja a böngészők címsorában tett elgépeléseket. Amint arról két éve mi is beszámoltunk, a szervezet a weboldalak keresőjét reklámokkal látta el, mely weblap az elírt URL-ek begépelését követően jelent meg a felhasználók browserében. Az ICANN röviddel ezután elrendelte a szolgáltatás ideiglenes leállítását, miután a szakemberek szerint a húzás az Internet stabilitását veszélyeztette.

2004 februárjában aztán a Verisign beperelte az ICANN-t, azzal vádolva, hogy visszaél a hatalmával és illegálisan korlátozza a versenyt. Habár az ügyet a múlt év augusztusában ejtette a szövetségi bíróság, a Verisign újra pert kezdeményezett, ezúttal már egy kaliforniai állami bíróságon. Ezt a jogi civakodást zárta most le a napokkal ezelőtt bejelentett megállapodás, melynek révén a Verisign továbbra is, 2012-ig a több mint 35 milliónyi .com TLD kezelője maradhatott. Ez jelentős győzelemnek tekinthető a cég részéről, mivel eredetileg 2007-ben kellett volna megújítani a szerződést. Igaz, a vitatott keresőmotor újbóli aktiválásáról nem esett szó.

Közel negyedmilliárd évente
Magában a domainnév kezelési üzletben viszonylag sok pénz van, melyet relatíve kevés munkával lehet megszerezni. A Verisign ugyanis 6 dollárt kér egy évre minden egyes .com birtoklásáért – ez több mint 210 millió dolláros bevételt jelent számára egy évben.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés