Connect with us

Tizenkétmilliárdos forrás szélessávú fejlesztésekre

Kütyük

Tizenkétmilliárdos forrás szélessávú fejlesztésekre

A szélessávú Internet-hozzáférést biztosító infrastruktúrák kiépítésére rendelkezésre álló pályázati források 3 milliárd forint mértékű megemeléséről döntött a napokban a Gazdasági Versenyképességi Operatív Program (GVOP) Monitoring Bizottsága.

Magyarországon az utóbbi években a szélessávú lefedettség dinamikusan növekszik. 2004 márciusában a tízezer fő feletti lélekszámú települések lakosságának 87,9%-a számára volt biztosított szélessávú internet-hozzáférés, jelenleg ez az arány 92% feletti. A legjelentősebb növekedést a kisebb, három és tízezer fő közötti települések, valamint a háromezres lélekszám alatti települések lakosainak lefedettségi adatai mutatják. Utóbbi esetében az arány még 2004 tavaszán is csak 3,7% volt, míg jelenleg a legkisebb települések esetében a lakosság 50%-ának van lehetősége szélessávon internetezni.

Az európai szintre való felzárkózás és a versenyképesség növelése érdekében az IHM által készített Nemzeti Szélessávú Stratégia (NSZS) célul tűzte ki, hogy 2010-re Magyarország egész területén elérhetővé váljon a szélessávú internetszolgáltatás. E cél eléréséhez elengedhetetlen a nemzeti és európai uniós források bevonása azon kevésbé fejlett térségek fejlesztéseinek finanszírozására, ahol a szolgáltatóknak nem éri meg üzleti alapon fejleszteni, hiszen beruházásaik megtérülése nem – vagy csak hosszabb távon – volna biztosított.

Az IHM 2003-ban hazai forrásból írt ki pályázatokat (HHÁT-2 és HHÁT-3) a fenti cél támogatására, majd 2004-től a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) által irányított GVOP 4. prioritásának 4. intézkedése keretében nyíltak meg jelentős uniós források a szélessávú infrastruktúra-fejlesztés támogatására Magyarország üzletileg kevésbé fejlett területein. A GVOP 4.4.1 kódjelű pályázat keretében a kis- és középvállalkozások, míg a GVOP 4.4.2 pályázaton önkormányzatok szerezhetnek támogatást.

A 2005 elejétől elérhető GVOP 4.4.2 pályázat iránt az elmúlt hónapokban óriási érdeklődés mutatkozott, ami egyrészt a magas, 75%-os támogatási aránynak, másrészt a különleges konstrukciónak köszönhető. A Magyarországon újonnan kidolgozott modell értelmében a pályázat támogatja, hogy az önkormányzatok a szolgáltatókkal együtt egyfajta „partneri” viszonyban valósítsák meg a beruházást és biztosítsák a szolgáltatást. A különlegesen magas érdeklődést és pályázati kedvet bizonyítja, hogy az eddig beérkezett 60 pályázat már több mint 10 milliárd forint támogatást igényelt. Mivel ez az igény jóval magasabb az idén előirányzott 4,6 milliárdos keretnél, a GVOP Monitoring Bizottsága a napokban döntést hozott a források átcsoportosításáról – ennek nyomán a GVOP 4.4.2 pályázat keretében az idén 10,5 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre.

Míg a GVOP 4.4.2 pályázat iránt óriási az érdeklődés, addig a GVOP 4.4.1 pályázat felfutása még várat magára. A 4.4.1 pályázat lehetővé teszi a KKV-k, illetve a közösségi végpontokon keresztül a magánszemélyek számára a bekapcsolódást az üzleti folyamatokba. A támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg 2006 végéig 1.500 millió forint. A nyertes pályázók részére a 2004-es és 2005-ös években eddig megítélt támogatás 926 millió forint. Az elektronikus hírközlési szektorban működő KKV-k érdeklődésének felkeltését, pályázati kedvük élénkítését célozta az IHM és az IT Kht. napokban megtartott konferenciája. A rendezvényen az eddig megvalósult szélessávú mintaprojektek bemutatásán túl a pályázat részletes ismertetéséről, az előző évhez képest a pályázati kiírásban történt kedvező változásokról, a sikeres pályázat megírásának kulcskérdéseiről tartottak előadásokat a minisztérium, valamint a pályázatok kezelését végző IT Információs Társadalom Kht. szakértői.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom