Connect with us

technokrata

Pannon GSM: az EDGE és a 3G fontos, a Wi-Fi nem annyira

Kütyük

Pannon GSM: az EDGE és a 3G fontos, a Wi-Fi nem annyira

A Pannon GSM ma jelentette be kereskedelmi 3G szolgáltatását, de a sajtótájékoztatón korántsem csak a 3G-ről esett szó.

Ove Fredheim kiemelt hangsúlyt fektetett arra, hogy a 3G mellett egy ugyancsak fontos adatátviteli technológiát, a 2,75G-nek is nevezett EDGE-et sem szabad elhanyagolnunk. A Pannon GSM vezérigazgatója elmondta, hogy míg az EDGE képes telefonok már jelentős mennyiségben vannak jelen a piacon, addig jelenleg még csak néhány ezerre tehető azon magyar előfizetők száma, akik 3G készülékkel rendelkeznek.

Hazánk második legnagyobb mobil operátora egyébként büszke arra, hogy Budapesten – a T-Mobile-hoz hasonlóan – gyakorlatilag már 100 százalékos EDGE lefedettséggel bír, illetve, hogy országos szinten a lakosságnak már több mint 50 százaléka használhat ilyen szolgáltatásokat. 3G kapcsán egyelőre még nem ilyen rózsás a helyzet, ugyanis jelen pillanatban még csak Budapest belső kerületeiben lehet kihasználni az UMTS nyújtotta előnyöket. Várakozások szerint év végére 100 százalékos lesz a Pannon GSM budapesti 3G lefedettsége. Az első magyar kereskedelmi 3G szolgáltató, a T-Mobile már most is 75 százalék feletti 3G lefedettséggel büszkélkedhet, és év végére ugyancsak le szeretné fedni az egész fővárost.

Az EDGE segítségével maximum 240 Kbit/s-os adatátviteli sebesség érhető el, a 3G pedig akár 384 Kbit/s-ra is képes. További lényeges különbség, hogy videótelefonálni csak 3G hálózatban lehet.

A Pannon GSM szerint egyelőre nincs jelentős igény a Wi-Fi-re, így a közeljövőben nem indít ilyen vezeték nélküli szolgáltatásokat, ellenben a 3G utódjának nagy jövőt jósol. Az operátor már 2006-ban elkezdi a mintegy 1 Mbit/s-os sávszélességű HSDPA, vagyis 3,5G tesztjeit.

A magyar mobilpiac harmadik képviselője, a Vodafone egyelőre mind EDGE, mind pedig 3G ügyben hallgat.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp