Connect with us

Ellenpert kaptak a nyakukba a zeneipar jogvédői

Kütyük

Ellenpert kaptak a nyakukba a zeneipar jogvédői

Újabb százakat perelt be az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége, ám úgy tűnik, végre valaki ki mert állni az önmagát lassan hatóságnak képzelő szervezettel szemben.

Többször írtunk már arról a Terminal hasábjain, hogy az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége (RIAA) még 2003 szeptemberében bejelentette: beperli és bíróság elé állíttatja azokat az internetezőket, akik illegálisan cserélnek a Világháló segítségével dalokat egymás között. Ezt egy bírói ítélet tette lehetővé: az USA egyik szövetségi bírája még abban az évben, nyáron úgy döntött, hogy a file-cserélő programok ugyan nem, de az azokat törvénysértő módon alkalmazó felhasználók már büntethetők. Igaz, a napokban a legfelsőbb bíróság másként ítélt: az új döntés szerint a jogsértő állománycserét támogató alkalmazások fejlesztői is felelősségre vonhatók.

Két éve már, hogy beindult az eljárássorozat, aminek következtében számos amerikai kapott hivatalos értesítést, miszerint ˝randevúja˝ van a szervezettel. A felhasználói adatokhoz pedig úgy jutott hozzá az amerikai szövetség, hogy az Internet-szolgáltatóktól elkérte a beazonosított IP-címekhez tartozó internetezők előfizetői adatait. Ezt a gyakorlatot azonban be kellett szüntetnie az RIAA-nek, mert jogellenesnek nyilvánították. Azóta (majdnem) minden hónapban több száz ismeretlen ellen indítanak eljárást – habár az eljárás során egy jó darabig nem is derült ki, kiket vádol az RIAA jogsértéssel (az ilyen, jogi eljárásban meg nem nevezett személyt hívják az amerikai nyelvben John Doe-nak).

Idei fejlemények
Április végén újabb 725 ismeretlen letöltő ellen kezdeményezett jogi lépéseket az Amerika Hanglemezkiadók Szervezete, aminek következtében az összesen eddig beperelt felhasználók száma átlépte a 10 ezres határt. Egy külföldi cikkíró utánanézett az USA szövetségi adatbázisában, és úgy találta, hogy egy hónapra levetítve az összes polgári peres eljárásnak körülbelül 2,3%-át teszik ki átlagosan az amerikai szervezet által kezdeményezett perek. Mivel átlagosan 3 ezer dolláros pénzbüntetésre ítélték a bűnösnek talált internetezőket, ezért ebből durván 30 millió dollár bevétele származik (majd) a hanglemezkiadó szövetségnek.

Az RIAA szerint egyértelmű eredménye van a jogi erőfeszítéseiknek: szerintük visszaesett a zenékkel való kalózkodás mértéke. Igaz, ami igaz, a peer to peer hálózaton működő Kazaa felhasználói száma és adatforgalma valóban jelentős mértékben csökkent, mióta a perek beindultak. Ám szakértők szerint ez nem jelenti azt, hogy az online kalózkodás visszaszorulóban lenne, inkább annak a hatása, hogy az emberek más platformokat használnak fel az illegális file-cserére; mint például az Edonkey-t. Amint arról fél éve írtunk is, az elektronikus szamár már átvette a Kazaa-tól a legtöbb felhasználóval bíró file-cserélő hálózat tisztjét, sőt, az internetes adatforgalom legnagyobb részét is ez az alkalmazás tudhatja magáénak. Éppen ezért egyáltalán nem véletlen, hogy a jogvédők is rászálltak a nagyobb bittorrentes webhelyekre, s jó néhányat bezárattak közülük.

Ellenper
A napokban újabb 757 ember ellen kezdeményezett pert az amerikai szervezet, akiknek egy jelentős része 17 amerikai kollégium diákjai közül kerültek ki. Nemrég azonban egy amerikai hölgy, Tanya Andersen ellenpert kezdeményezett az RIAA ellen: a segélyből élő asszony többek között csalás, elektronikus magánlaksértés és egy, az amerikai állampolgárokat az önkényes lehallgatásokkal szemben védő törvény (Computer Fraud and Abuse Act) megsértésének vádjával indított eljárást az amerikai hanglemezkiadókat tömörítő szervezettel szemben. Állítása szerint ugyanis ő semmilyen jogsértést nem követett el, az RIAA pedig nem hatóság, hogy kémkedhetne utána.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő