Connect with us

technokrata

Minden 6. magyar fiatal ˝kalózkodott˝ már az Internet révén

Kütyük

Minden 6. magyar fiatal ˝kalózkodott˝ már az Internet révén

Az ASVA üdvözli az amerikai kiadók fellépését a filmtolvajok ellen.

Amint arról korábban mi is írtunk, nyolc amerikai férfit találtak bűnösnek a Star Wars harmadik részének engedély nélküli lemásolásával és terjesztésével. A Sithek bosszúját egy kaliforniai férfi lopta el az utómunkastúdióból, és adta tovább egy személynek, aki aztán feltöltötte az internetre.

A már májusban kirobbanó botrányt több hónapnyi nyomozás követte, melynek során 8 ember nyomára bukkantak. Kiderült az is, hogy a legelső kópiát attól a kaliforniai cégtől lopták el, akik a filmen utómunkálatokat végeztek. Ezt a kópiát újságírói tesztvetítésre szánták, hogy a kritikusok időben, még a premier előtt alkothassanak véleményt a filmről.

A tesztlemezt a cég egyik dolgozója, a 28 éves Albert Valente lopta el és adta tovább egy másik férfinak, a 36 éves Marc Hoaglinnak, aki május 18-án felrakta az internetre, pont egy nappal a világpremier előtt. Ezáltal mindenki számára elérhetővé vált a Star Wars legfrissebb epizódja. A nyomozók feltételezik, hogy több tízezren töltötték le az internetről A Sithek bosszúja kalózmásolatát.

További hat másik embert azért vádolnak, mert lemásolták és továbbadták a kalózpéldányokat. Ők akár egy év börtönbüntetést is kaphatnak illegális terjesztés vétsége miatt. Valentét a szerzői jogok megsértése miatt állították bíróság elé, Hoaglint pedig 3 évre is börtönbe zárhatják, amiért feltöltötte a netre a harmadik epizódot. Az ügyben októberben hoznak döntést a bíróságon, ahol mind a nyolcan kötelesek megjelenni.

Kálmán András, az ASVA igazgató az esettel kapcsolatban elmondta: „A filmkészítők régóta tudják, hogy a filmeket már az utómunka vagy a szinkronizálás során ellopják a stúdiókból. Ezzel hatalmas károkat okozva a filmiparnak. Szeretném hangsúlyozni, hogy ez azonban nem Hollywood problémája. A népszerű Nyócker című animációs film is a filmkalózoknak „köszönheti” azt, hogy nem tudta kitermelni az előállítás hitellel támogatott költségeit. A filmet azonnal feltöltötték az internetre, így már senki sem akarta megnézni a moziban.”

Amerikában egy átlagos film készítése és piacra dobásának költsége 98 millió dollár, ez az összeg Magyarországon 200 millió forint. Az amerikai BitTorrent fájlcserélő hálózat látogatottsága átlagosan 2,5 millió naponta, a legnépszerűbb magyar fájlcserélő hálózatnak napi 50-60 ezer felhasználója van. Becslések szerint minden 6. magyar fiatal töltött már le filmet/zenét fájlcserélő hálózatokról.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp