Connect with us

Hirdetés

technokrata

Amerikai felsőoktatási intézmények az illegális file-csere ellen

Kütyük

Amerikai felsőoktatási intézmények az illegális file-csere ellen

Az Amerikai Egyesült Államok felsőoktatási intézményei valamint a zene és filmforgalmazó iparág a jövőben szorosabban együttműködik a felsőoktatási intézményekben zajló illegális film- és zeneletöltések elterjedésének megfékezése érdekében.

Az Amerikai Mozgókép Alapítvány (MPAA – Motion Pictures Assotiation of America), az amerikai lemezkiadók szövetségének (RIAA – Recording Industry Association of America) képviselőinek célja, hogy működőképes viszony és kommunikáció jöjjön létre a felsőoktatási intézményekkel. Ennek érdekében létrehozták a Külső és Oktatási Kapcsolatok osztályát, amelynek feladata a felsőoktatási intézmények kalózkodás elleni tevékenységének fejlesztése és összehangolása. Első lépésként az MPAA és a RIAA képviselői találkoznak a jelentős kalóztevékenységnek teret adó egyetemek és főiskolák vezetőivel. A részleg hatékony stratégiákat és módszereket alakít ki a kalóztevékenység ellen az USA felsőoktatási intézményei számára, és pozitív példákat tartalmazó gyakorlati útmutatót dolgoz ki.

Az együttműködés további célja, hogy bevonják a diákokat a szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos közvetlen párbeszédbe. Az MPAA kapcsolatot teremt a campusok újságaival, felszólal az intézmények tanulóinak részvételével megtartott fórumokon, és az ország több mint 900 oktatási intézményében jelen lévő Students in Free Enterprise diákszervezet segítségével pályázatot hirdet a kalóztevékenységek elleni kampányra.

Kálmán András, az ASVA igazgatója elmondta: „Felsőoktatási intézményekben zajló illegális fájlcsere Magyarországon is nagyon jelentős probléma. Sajnos hazánkban sok egyetemi vezető inkább szemet huny afelett, hogy a diákok az oktatási és kutatási célokra létrehozott rendszert illegális tevékenységre használják. Reméljük, hogy ez a szemlélet rövid időn belül megváltozik, és itthon is elkezdődhet a párbeszéd a felsőoktatás és a jogvédők között.”

Az Amerikai Egyesült Államok kormánya három éve fontos lépést tett a felsőoktatási intézményekben tapasztalható illegális fájlmegosztás elleni küzdelem érdekében, létrehozták a Felsőoktatási és a Szórakoztatóipari Közösségek Közös Bizottságát. A Bizottság tagjai az egyetemek és a felsőoktatási szervezetek képviselői, valamint a zene- és filmipar vezetői.

A bizottság célja, hogy három alapvető területen biztosítson erőforrásokat a tanintézmények fenntartói számára: az oktatási tevékenység (a szerzői jogvédelem alatt álló művek használatával kapcsolatos gyakorlatot és a diákok felelősségét is ideértve), a technológiai megoldások (az illegális fájlcsere csökkentésére használható számítógépes hálózatfelügyeleti technológiák és legális, a felsőoktatási intézményeken belül működő zenei és filmes/szórakoztató szolgáltatások együttes kialakítása), valamint a vitás ügyek vizsgálata.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés