Connect with us

technokrata

Amerikai felsőoktatási intézmények az illegális file-csere ellen

Kütyük

Amerikai felsőoktatási intézmények az illegális file-csere ellen

Az Amerikai Egyesült Államok felsőoktatási intézményei valamint a zene és filmforgalmazó iparág a jövőben szorosabban együttműködik a felsőoktatási intézményekben zajló illegális film- és zeneletöltések elterjedésének megfékezése érdekében.

Az Amerikai Mozgókép Alapítvány (MPAA – Motion Pictures Assotiation of America), az amerikai lemezkiadók szövetségének (RIAA – Recording Industry Association of America) képviselőinek célja, hogy működőképes viszony és kommunikáció jöjjön létre a felsőoktatási intézményekkel. Ennek érdekében létrehozták a Külső és Oktatási Kapcsolatok osztályát, amelynek feladata a felsőoktatási intézmények kalózkodás elleni tevékenységének fejlesztése és összehangolása. Első lépésként az MPAA és a RIAA képviselői találkoznak a jelentős kalóztevékenységnek teret adó egyetemek és főiskolák vezetőivel. A részleg hatékony stratégiákat és módszereket alakít ki a kalóztevékenység ellen az USA felsőoktatási intézményei számára, és pozitív példákat tartalmazó gyakorlati útmutatót dolgoz ki.

Az együttműködés további célja, hogy bevonják a diákokat a szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos közvetlen párbeszédbe. Az MPAA kapcsolatot teremt a campusok újságaival, felszólal az intézmények tanulóinak részvételével megtartott fórumokon, és az ország több mint 900 oktatási intézményében jelen lévő Students in Free Enterprise diákszervezet segítségével pályázatot hirdet a kalóztevékenységek elleni kampányra.

Kálmán András, az ASVA igazgatója elmondta: „Felsőoktatási intézményekben zajló illegális fájlcsere Magyarországon is nagyon jelentős probléma. Sajnos hazánkban sok egyetemi vezető inkább szemet huny afelett, hogy a diákok az oktatási és kutatási célokra létrehozott rendszert illegális tevékenységre használják. Reméljük, hogy ez a szemlélet rövid időn belül megváltozik, és itthon is elkezdődhet a párbeszéd a felsőoktatás és a jogvédők között.”

Az Amerikai Egyesült Államok kormánya három éve fontos lépést tett a felsőoktatási intézményekben tapasztalható illegális fájlmegosztás elleni küzdelem érdekében, létrehozták a Felsőoktatási és a Szórakoztatóipari Közösségek Közös Bizottságát. A Bizottság tagjai az egyetemek és a felsőoktatási szervezetek képviselői, valamint a zene- és filmipar vezetői.

A bizottság célja, hogy három alapvető területen biztosítson erőforrásokat a tanintézmények fenntartói számára: az oktatási tevékenység (a szerzői jogvédelem alatt álló művek használatával kapcsolatos gyakorlatot és a diákok felelősségét is ideértve), a technológiai megoldások (az illegális fájlcsere csökkentésére használható számítógépes hálózatfelügyeleti technológiák és legális, a felsőoktatási intézményeken belül működő zenei és filmes/szórakoztató szolgáltatások együttes kialakítása), valamint a vitás ügyek vizsgálata.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák