Connect with us

technokrata

Másolásvédett anyagok kitiltása P2P hálózatokról

Kütyük

Másolásvédett anyagok kitiltása P2P hálózatokról

A Limewire fejlesztői úgy döntöttek, hogy eleget tesznek a kiadók követelésének, és szoftverüket átírják olyan módon, hogy azzal többé ne lehessen digitális tartalmakat jogsértő módon terjeszteni.

Amint arról mi is beszámoltunk, az USA Legfelsőbb Bírósága nemrég úgy döntött, hogy azok a fejlesztők igenis felelőssé tehetők termékeikért, akik kifejezetten a másolásvédett tartalmak cseréjét elősegítő alkalmazásokat hoznak létre. Az ítélet szinte minden érintett számára meglepő volt, hiszen korábban minden alkalommal ellenkező irányban döntöttek a bírák. A file-cserélő cégek ezt követően „buktak” el: például a Sharman Networks (Kazaa) perében is a jogvédőknek adott igazat a helyi bíró, s úgy döntött, hogy csak akkor üzemelhet tovább az alkalmazás és az alatta futó hálózat, ha a fejlesztők megakadályozzák a jogvédett anyagok kontrollálatlan áramlását.

Többen „lepaktáltak” a kiadók érdekeit képviselő szervezetekkel, például az RIAA nevű csoportosulással, amely az amerikai hanglemezkiadók védelmében tevékenykedik már hosszú évek óta. Ebbe a sorba állt be a Limewire is a minap, szoftver kifejlesztői ugyanis bejelentették, hogy átírják kliensüket, minek következtében az már nem lesz használható jogvédett tartalmak engedély nélküli le- és feltöltésére. A hamarosan megjelenő új változatban kétféle ellenőrzésen futnak át a megosztandó anyagok: ha a megosztó birtokában van a szükséges licenc, akkor közzé teheti az anyagokat, ha nincs, nem. A saját felvételeket, munkákat pedig a Collective Commons licenc felhasználásával lehet az Interneten megosztani a szoftverben.

Limewire, nyugodj békében.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle