Connect with us

technokrata

Ellenőrzött internetezők

Kütyük

Ellenőrzött internetezők

Tovább erősödik Kínában a cenzúra.

A múlt héten vasárnap lépett életbe az az új rendelkezés a rizs hazájában, mely a helyi internetezők szabad információáramlásra vonatkozó igényét hivatott tovább nyirbálni. Amint az a Csinhua hivatalos hírügynökség bejelentésében olvasható, a bejelentést követően azonnal életbe lépett szabályok szerint az ország minden olyan hír terjesztését, publikálását megtiltotta, amely a nemzetbiztonságot veszélyezteti vagy a közérdek ellen van.

Az első kitétel önmagában még nem is jelentene gondot, hiszen egyik országban sem veszik jó néven az államtitkok kiszivárgását. A közérdek védelme azonban már más kérdés, mivel – ahogyan az a hivatalos közleményben olvasható – „az internetes híroldalaknak az embereket és a szocializmust kell szolgálniuk, és nyilvánosság hiteles tájékoztatását kell szem előtt tartaniuk a nemzet és a közérdek figyelembe vételével.” Magyarra fordítva: minden híroldalnak hivatalos kormányzati engedélyre van szüksége a működéshez, és tartózkodnia kell a vezetés politikai érdekeivel ellentétes hírek megjelentetésétől.

Kína már számos területen igyekezett korlátozni a szabad internetezést: egy időben rengeteg Internet-kávézót záratott be a kormányzat mindenféle indokokra hivatkozva, aztán kitalálta, hogy egyes online játékok károsak az ország lakossága számára, ezért elérhetetlenné kell tenni őket. Nemrég már azt is beszabályozták, mennyit játszhat az Interneten egy játékos, de említhetnénk a pornográf tartalmak terjesztőit fenyegető súlyos büntetéseket vagy a szólásszabadságért küzdő szervezetek elnyomását. Nem meglepő, hogy az országban számos nagy, külföldi hírsite egyszerűen elérhetetlen.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle