Connect with us

Hirdetés

technokrata

Internetes adatbázis és telefonos ügyfélszolgálat segíti a lakosságot

Kütyük

Internetes adatbázis és telefonos ügyfélszolgálat segíti a lakosságot

Volt hadifoglyok kutatása az Interneten – még mindig sokan érdeklődnek hozzátartozóikról.

Az egykori második világháborús hadifoglyok életkörülményeit, történetét feldolgozó kiállítás nyílt „Fogságban, távol a hazától. Magyar hadifoglyok a keleti hadszíntéren” címmel szeptember 26-án a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A kiállítás megnyitóján a KFKI csoporthoz tartozó IQSYS Informatikai Rt. bejelentette, hogy az Interneten keresztül elérhető, megújult kezelői felületű hadifogoly-adatbázishoz most átadták azt a telefonos ügyfélszolgálatot, amellyel a lakosság információt kaphat az elhunyt hozzátartozókról.

„Tisztelt Címzett! A háborúban eltűnt anyai nagyapámra találtam az Önök adatbázisában…” „Azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy nagyapám – akinek az adatait bemásoltam ide – temetési helyét meghatározni segítsenek, mivel édesanyámmal szeretnénk ellátogatni oda, bárhol is van… Segítségét előre is köszönve, maradok tisztelettel…”

Ez csak néhány kiragadott sor azokból a levelekből, amelyek a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM), valamint az IQSYS elektronikus postaládáiba érkeztek az elmúlt időszakban. Még élő családtagok, leszármazottak, ismerősök írták ezeket a leveleket abban a reményben, hogy a több mint 60 éve eltűnt hozzátartozóik nyomára bukkanhatnak a HIM és az informatikai cég együttműködésének segítségével. Sokan vannak olyanok, akik évekig, évtizedekig várták haza férjüket vagy apjukat a szovjet frontról. Ezért a www.hadifogoly.hu címen található honlap információt nyújthat a hozzátartozóknak az elhunytakról.

Az internetes felület azonban nem mindenki számára hozzáférhető, ezért az IQSYS telefonos ügyfélszolgálattal is igyekszik segíteni azokat, akik bármilyen okból a netet nem tudják elérni. Az érintettek a 06 1 236-6797-es telefonszámon kaphatnak segítséget, munkanapokon 8 és 17 óra között.

A honlap és adatbázis megújításának apropója, hogy az Oroszországi Állami Katonai Levéltár, az oroszországi „Vojennije Memoriali” – Katonai Emlékmegőrző Nemzetközi Együttműködési Társaság és a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum közös kiállítást rendez. A tárlat egyedülálló módon eddig sem Oroszországban, sem Magyarországon, vagy más országokban nem publikált vagy megtekinthető orosz levéltári forrásokat mutat be a magyar hadifoglyokról és a hadifogság intézményéről az oroszországi táborokban a második világháború során, illetve azt követően, egészen a hazatérésig.
Az 1990-es évek során az orosz államtól megkapott, magyar hadifoglyokra vonatkozó nyilvántartási és halálozási adatok elektronikus feldolgozása 2001. nyarán kezdődött, a legkorszerűbb informatikai és elemző eszközök és módszerek alkalmazásával. Majd ez az adatbázis 2002-ben újabb nevekkel bővült. A feldolgozás során számos gonddal kellett megküzdeni az adatok pontatlanságától kezdődően a névsorok átfedésein át a rossz állapotú, eredetileg cirill betűs iratok olvasási nehézségeiig.

Az így létrejött öt, különböző adatbázis (Hadifoglyok a Szovjetunióban, Szovjet temetői nyilvántartások, Oroszországi Föderáció hadifogoly temetői, a történelmi Magyarország területén elesettek, keleti hadműveletek áldozatai) a feldolgozás előrehaladtával szinte végeláthatatlanná növekedett. Csak az Oroszországból származó nyilvántartásokban 65170 személy szerepel, akik közül 29168-t sikerült azonosítani a magyar nyilvántartásban is szereplő adatokkal. Összességében azonban különböző forrásokból több mint 170 ezer név feldolgozásáról volt szó, amiket a 650 Oroszországi hadifogoly temető adataival is össze kellett vetni. Egy-egy névhez természetesen egyéb adatok, mint születési év, katonai rang, halál oka is tartozik, tehát a feldolgozott információ még a fenti számoknak is többszöröse volt. Mindehhez tegyük hozzá, hogy az eredeti nyilvántartások és dokumentumok 60 éve hányódnak, ezért az állapotuk számos kívánnivalót hagyott maga után. Tehát a munka egyaránt igen komoly kihívásokat támasztott a résztvevő történészek, levéltárosok és az informatikusok számára – mondta el Verseghi-Nagy Miklós, a KFKI Csoporthoz tartozó IQSYS Informatikai Rt. igazgatója.

A HIM és az IQSYS közös, napjainkban futó projektje igyekszik a lakosság szélesebb köre számára is elérhetővé, használhatóvá tenni a weboldalt. Az adatbázis és a keresőfelület használata is lényegesen egyszerűbb lett azáltal, hogy mostantól mind az öt nyilvántartás tartalma egyetlen „ablakban” kereshető. Bízunk benne – fejtette ki Verseghi –, hogy ezután még többen tudják majd használni, s találnak információt az adatbázis segítségével.
Reméljük, sikerül hozzájárulnunk, hogy minél többen leróhassák kegyeletüket hozzátartozójuk végső nyughelyénél.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés