Connect with us

technokrata

Helymeghatározás IP-cím alapján

Kütyük

Helymeghatározás IP-cím alapján

Az USA Nemzetbiztonsági Hivatala egy olyan szabadalmat jegyeztetett be az észak-amerikai országban, mely arra utal, hogy a szervezet képes lehet pusztán az IP-cím alapján is felkutatni valakinek a tartózkodási helyét.

A 6.947.978-as számú szabadalmat még a 2000-es év legvégén jegyeztette be az NSA, ám az amerikai hírforrások szerint csupán a múlt héten döntöttek úgy az USA-beli szabadalmi hivatalban, hogy engedélyezik. Amint az bárki által elolvasható a hivatal nyilvános webhelyén, a bejegyzés egy olyan metódust takar, melyben az IP-címek révén valakinek a fizikai tartózkodási helyzete is (nagyjából) meghatározhatóvá válik.

Talán nem véletlen, hogy az NSA az újságírói kérdésekre nem kívánt reagálni, s maga a leírás is csak általánosságokat tartalmaz, konkrétumokról nem esik szó a weboldalon (sem). Az alkalmazási területek között a reklámozás földrajzi területek szerinti hatékonyságának vizsgálatát jelölték meg, illetve a jelszavak megjegyzését vagy letiltását, ha az adott kód a nem a megfelelő földrajzi pontról (vagy annak közvetlen közeléből) került bevitelre. A Stephen Huffman és Michael Reifer által létrehozott szabadalom további alkalmazása egyértelműen titkosszolgálati feladatokkal áll kapcsolatban – a napokban elfogadott kérelem a (nem amerikai) polgárok elleni kémkedésre (is) használható.

Mike Liebhold, a földrajzi elhelyezkedési technológiát tanulmányozó kutató szerint: „Ha valaki egy veszélyes világnézetről folytat rendszeresen eszmecserét vagy gyakran látogat „rossz” website-okat, akkor az NSA tudni akarja, hogy az illető helyileg hol is található. Nem adja meg ugyan a legpontosabb címét a célszemélynek, de lehetővé teszi [a hivatal számára], hogy leszűkíthesse a keresési területet más titkosszolgálati eszközök számára.”

Az NSA szabadalma a késleltetési idők mérésre alapul, azaz azt figyelik, hogy mennyi idő alatt ér el a nem ismert elhelyezkedésű célpont számítógéphez az adat egy ismert PC-től. Mindazonáltal a technika nem bolondbiztos: a dial-up kapcsolatokat használó vagy az Anonymizer-szerű proxy szolgáltatásokat igénybe vevő internetezőkkel szemben hatástalan.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák