Connect with us

technokrata

„Azonnal hagyják abba a file-csere támogatását!”

Kütyük

„Azonnal hagyják abba a file-csere támogatását!”

Az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége hét felszólító levelet küldött a P2P file-cserével foglalkozó cégek egy részének.

Június végén írtuk, hogy az USA legfelsőbb bíróságán úgy döntöttek: azok a vállalatok igenis felelősségre vonhatók, amelyek olyan szoftverek fejlesztésére, terjesztésére építik üzleti modelljüket, amik szerzői jogi sértésekre használhatók. A döntés váratlanul komoly győzelmet hozott a jogtulajdonosok számára, az alsóbb szintű bíróságok ugyanis első- és másodfokon is a file-cserélő hálózatot fejlesztő cégek számára adtak igazat, azaz nem tették őket felelőssé azért, amire felhasználóik alkalmazták a technikát.

Hasonlóan egy, még a múlt század végén (egészen pontosan 1984-ber) történt ítélkezéshez, melyben a videofelvevők kapcsán kellett a bíróknak döntésre jutnia. Ennek mindannyian tudjuk, mi lett az eredménye: VHS-rögzítő talán még mindenkinek van az otthonában (annak ellenére, hogy a technológia felett már jócskán eljárt az idő). Az úgynevezett Betamax ítélet másolásra képes termékek egész generációját védte meg a mohó kiadóktól: kezdve az adások felvételére képes videomagnótól, a CD- és DVD-írókon át egészen a PC-kig és az Ipodokig.

Az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége, az RIAA természetesen ki is használja a számára kedvező ítéletet: hét, peer to peer hálózaton működő szoftver fejlesztőjének küldött levelet a napokban, arra kérve őket, hogy hagyjanak fel a jogvédett anyagok illegális terjesztésének támogatásával. Azt azonban a szövetség szóvivője nem árulta el, hogy mely cégek számára jutatta el írásos figyelmeztetését a szervezet. A The Wall Street Journal értesülése szerint a Bearshare, a WinMX és a Limeware fejlesztői szerepelnek a címzettek között.

Igaz, a kérés talán nem is a megfelelő szó, a követelés jobban ráillik az RIAA stílusára. A Cnet birtokába jutott a szeptember 13-án feladott levelek egyik másolata, amelyben a következő áll: „Követeljük, hogy azonnal szüntesse be és álljon el az RIAA tagjai által kiadott hanganyagok jogsértően elérhetővé tételétől. Amennyiben peren kívül meg kíván állapodni a keresettel kapcsolatban, kérjük, azonnal lépjen kapcsolatba velünk.”Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák