Connect with us

technokrata

DataHome Szerverközpont: fél év alatt 130 százalékos bővülés

Kütyük

DataHome Szerverközpont: fél év alatt 130 százalékos bővülés

A GTS-Datanet DataHome Szerverközpontjában működtetett szerverek száma fél év alatt több mint kétszeresére nőtt.

A GTS-Datanet 2005. február végén nyitotta meg második szerverhoszting központját. Az azóta eltelt bő fél év alatt a cég által hosztolt szerverek száma 130 százalékos bővüléssel 350-re nőtt, így a GTS-Datanet rövid idő alatt felzárkózott a piacot meghatározó cégek sorába. A DataHome Szerverközpont ügyfelei között már Németországban működő vállalatok is megtalálhatók, mivel a cég nyugat-európai színvonalú szolgáltatást kínál igen kedvező áron. A kiugró értékesítési eredmények elérését a szolgáltatás minősége és ára mellett a hazai szerverhoszting piac fejlődése is segítette.

A szerverhoszting szolgáltatást az internetes tartalomszolgáltató cégek – például webáruházak, hirdetési- és hírportálok – igényei hívták életre a kilencvenes évek elején. Ezeknek a vállalkozásoknak szervereik biztonságos elhelyezésére és működtetésére olyan speciális géptermekre volt szükségük, ahol biztosított a nagy sávszélesség, a szünetmentes energiaellátás, az állandó műszaki felügyelet, a fizikai és hálózati biztonság, valamint a por- és páramentes levegő és az állandó hőmérséklet. Egy-egy ilyen gépterem felállítása és üzemeltetése több tízmillió forintba is belekerülhet – ennek az összegnek viszont csak a töredéke, ha a cég egy erre a célra kialakított szerverközpontban helyezi el a gépeit.

A magyarországi szerverhoszting piac az elmúlt négy évben látványos fejlődésen ment keresztül. Amíg a kilencvenes években csupán 50-100 szerver működött szerverközpontokban, a szolgáltatásra 2001-től már markáns kereslet mutatkozott. Ebben az évben 300-400 szervert szolgáltak ki ilyen módon, és ez a szám évről évre 30-50 százalékkal nőtt.

A GTS-Datanet becslései szerint hazánkban jelenleg 3500 szervert működtetnek szerverhoszting központokban; a gépek 70 százaléka közepes méretű cégeké, 15-15 százalékuk pedig kis- és nagyvállalkozásoké. A piac döntő többségét három szolgáltató határozza meg, köztük a GTS-Datanet, amelynek piaci részesedése jelenleg 10 százalék körül van.

A GTS-Datanet várakozásai szerint a hazai szerverhoszting piac továbbra is komoly fejlődésnek néz elébe, bár ennek mértéke a korábbinál valamivel visszafogottabb lesz: a cég a következő évekre 10-20 százalékos fejlődést prognosztizál. A szolgáltatást igénybe vevő cégek száma várhatóan nem nő tovább ugrásszerűen, a piac bővülése inkább a már meglévő ügyfelek által beállított újabb és újabb szervereknek lesz köszönhető.

„Tapasztalataink szerint az ügyfelek számára a nagy sávszélesség az egyik legfontosabb szempont a szerverhoszting szolgáltató kiválasztásában” – mondta el Szathmári Géza, a GTS-Datanet vezérigazgatója. „DataHome Szerverközpontunk ebből a szempontból is kitűnő választás, hiszen jelenleg mi kínáljuk a piacon az egy gépre jutó legnagyobb adatátviteli sebességet. Ennek tulajdonítható, hogy az elmúlt hat hónapban értékesítési eredményeink a piac fejlődését sokszorosan meghaladták. Célunk, hogy piaci részesedésünket a következő években továbbra is dinamikusan növeljük.”Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák