Connect with us

technokrata

Online hídépítés

Kütyük

Online hídépítés

Magyarországon most először nyílik lehetőség arra, hogy a nagyközönség is betekintést nyerjen egy nagyszabású építkezés folyamatába.

A dunaújvárosi Duna-híd beruházás nyomonkövetésére a PBKIK tagvállalkozása, az RG Stúdió Kft. olyan webkamerás technológiát alkalmaz, mellyel eddig még kevesen próbálkoztak. Mint Erős Gábor cégvezetőtől megtudtuk, a Vegyépszer Rt. pályázatára egy korábbi üzleti partnerük hívta fel a figyelmüket. Érdekesnek és újszerűnek találták ezt a lehetőséget, ezért versenybe szálltak a tender elnyeréséért. A cégvezető tudomása szerint Magyarországon nem volt még ilyen jellegű fejlesztés.

Az RG Stúdió arculattervezést, webdesign-, weboldal-, illetve multimédiás fejlesztéseket, valamint internetszolgáltatást, és kiegészítő szolgáltatásokat (pl. webtárhely és virtuális szerver szolgáltatást, SPAM és vírusszűrést) végez. A Duna-híd beruházás webkamerás dokumentálásában az igazi kihívást egy különleges GPRS technológiával működő online kapcsolat kiépítése jelentette. Ebben az egyik hazai mobilszolgáltató volt segítségükre. A VPN hálózat biztosítja az általuk kihelyezett webkamerák távolról – akár az irodákból – való könnyed irányítását.

A Duna-híd építési területén elhelyezett kamerák speciálisak, melyek a fejlesztések, és az építés nyomon követésére szolgálnak. Fontos, hogy az RG Stúdió Írisz megfigyelő rendszere szélsőséges időjárási viszonyok esetén is lehetővé tegye a folyamatos dokumentálást. A kamerák a Dunát átívelő magasfeszültségű kábeleket tartó oszlopok derékmagasságába kerültek, ahonnan jó rálátás biztosítható az építési területre. A kamerák közül három a folyószelvényt kíséri figyelemmel, kettő pedig azt a területet figyeli, ahol az összeszerelési folyamatok zajlanak. A kamerák hatpercenként készítenek képet. Az építtetők a későbbiekben ezeket felhasználva szeretnének egy rövid filmet készíteni a hídépítés folyamatáról.

A kamerák egészen addig működnek majd, amíg a híd el nem készül, várhatóan 2006. december 15-ig. Ez a fajta megfigyelés egyrészt lehetőséget biztosít, hogy az adófizetők nyomon kövessék, milyen célok elérésére használják fel pénzüket, miért is tart egy több tíz milliárdos beruházás majd két évig. Másrészt az oktatásban is hasznosítani tudják ezeket az anyagokat, mivel prezentációkhoz és technológialépésekhez kiváló dokumentációt nyújt a rendszer által rögzített képállomány.

Erős Gábor bízik benne, hogy a jelenlegi szolgáltatás felkelti a lakosság érdeklődését. Miszerint igen is van lehetőség arra, hogy nyomon kövessék az emberek az állami beruházások folyamatait, valamint betekintést nyerjenek egy-egy beruházás részleteibe. Ez a projekt is bizonyítéka lehet annak, hogy a valós világ és az internet milyen hasznos dolgok céljára kapcsolható össze.

A várhatóan 307,8 méter fesztávolságú Duna-hídról érdemes tudni, hogy a kosárfül típusú hidak között ez lesz a leghosszabb műtárgy az egész világon. Ennél a hídnál nemcsak a kosárfül kialakítás különleges, hanem maga a rendszer egésze az. A kosárfül azt jelenti, hogy a gerendákat kábelekkel függesztik fel az ívekre. A híd megépülése nagy változást hoz, mivel a Duna keleti és nyugati térségei között ezáltal olyan kapcsolat jön létre, mely hatására a vállalkozói értéke ezen területnek nagymértékben megnő, ennek következtében pedig számos új munkahely jöhet létre.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle