Connect with us

technokrata

Kormányzatot perelő Internet-szolgáltatók

Kütyük

Kormányzatot perelő Internet-szolgáltatók

Hollandiában az ISP-k és a távközlési szolgáltatók nagy csoportja beperli az ország vezetését a lehallgatást biztosító eszközök, szolgáltatások – szerintük – indokolatlanul magas telepítési költsége miatt.

Az 1998-as Holland Távközlési Törvény szerint minden szolgáltatónak kötelessége a kormányzat számára biztosítani ügyfelei lehallgathatóságát. Ennek létrehozási, fenntartási költségei azonban a szolgáltatókat terhelik, erősködik a szélmalmok hazájának vezetése. Ezzel viszont nem értenek egyet az Internet-szolgáltatók és a távközlési cégek, többek között a Wanadoo, a T-Mobile, a Vodafone és az Orange is komolyan tiltakozik a szabályozás ellen. Például az Xs4all nevű Internet-szolgáltató több mint fél millió eurót volt kénytelen erre költeni profitjából, hogy eleget tegyen a törvényi feltételeknek. Ez az összeg igen jelentős tételét teszi ki a vállalat hasznának.

Még nagyobb felháborodást váltott azonban ki a szolgáltatók körében az, hogy a kormányzat a lehallgatásonként a cégeknek járó visszatérítési összeget április elejével 13 euróra csökkentette (ennek a dupláját, kicsivel több mint 26 eurót szeretnének ezért látni a vállalatok). Az ISP-k azzal érvelnek, amikor tiltakoznak a lépés ellen, hogy ez már csak az adminisztrációs költségeket fedezi, a működtetésből származó kiadásokat nem.

Márciusban az Xs4all már megpendítette, hogy jogi útra tereli a vitás kérdést, hiszen más EU-s országokban, például Olaszországban, Finnországban vagy a franciáknál és a briteknél is a teljes költségeket megtéríti az állam. Úgy tűnik, mostanra ért be a fenyegetés.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle