Connect with us

technokrata

Cégbírósági elektronikus ügyintézés

Kütyük

Cégbírósági elektronikus ügyintézés

2005. szeptember 1. – eCégeljárás, eCéginformáció a Magyarország.hu-n. A cégnyilvántartásról, a cégnyilvánosságról és a bírósági cégeljárásról szóló 1997. évi CXLV. törvény (Ctv.) 2005. szeptemberétől lehetővé teszi a cégbírósági elektronikus ügyintézést.

Az Elektronikus Kormányzat Központ feladata a szolgáltató állam alapvető elemét képező e-kormányzati feltételrendszer megteremtése, a közigazgatási ügyek elektronikus úton történő intézését biztosító szolgáltatások kialakítása. Ennek keretében működteti az Elektronikus kormányzati Gerinchálózatot (EKG), valamint a Kormányzati Portált a www.magyarorszag.hu weboldalon.

2005. szeptember 1-től elektronikus úton is be lehet nyújtani a cégbíróságokhoz a részvénytársaságok cégbejegyzési és változásbejegyzési kérelmeit, a korlátolt felelősségű társaságok székhelyének (telephelyének), fióktelepének és tevékenységi körének megváltozására vonatkozó változásbejegyzési kérelmeket. (2006. szeptemberétől a kft.-k esetében is valamennyi kérelem benyújtható majd elektronikus úton.)

Ugyanakkor elektronikus úton is be lehet tekinteni a cégbíróságokon elektronikus úton feldolgozott (2005. január utáni) irataiba, valamint hiteles elektronikus cégkivonat, cégmásolat és cégbizonyítvány is igényelhető. A cégbíróságok ezeket elektronikus közokirati formában adják ki.

A Kormányzati Portálon az Ügyleírások menüpont alatt részletes tájékoztató található az eCégeljárásról, ahonnan a kapcsolódó nyomtatványok, kitöltési útmutatók letölthetők.

Az elektronikus ügyintézés alapja az Országos Cégnyilvántartó és Céginformációs Rendszer, amely az Igazságügyi Minisztériumot és az ország 20 megyei bíróságát foglalja számítógépes rendszerbe.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle