Connect with us

technokrata

Kalózkodás idén

Kütyük

Kalózkodás idén

Az alábbiakban közöljük a Deloitte Touche Tohmatsu technológia, média és távközlés iparágra vonatkozó 2005-ös előrejelzéseit a világ média és szórakoztatóipara számára.

2005-ben a médiaipar megindítja eddigi legkíméletlenebb és legsikeresebb támadását a kalózkiadások és a szerzői jogot érintő lopások ellen. A média- és szórakoztatóipari társaságok összehangolják erőfeszítéseiket és a rendőrséggel is szorosan együttműködnek majd a jogsértések gyors és szisztematikus letörésére az egész világon.

Az ágazat évről-évre milliárdokat veszít a kalózok és a szerzői jogokkal visszaélők miatt – pl. DVD-k, CD-k és játékprogramok illegális másolása és letöltése; a DVD-k feltörését szolgáló programok terjedése miatt a fenyegetés gyorsan terjed, és mára már átlépte a szervezett bűnözés határait, és eljutott az otthonokba.

A média- és szórakoztatóipari társaságok elsősorban néhány nagy kalózkiadóra fogják összpontosítani támadásukat, amelyek elárasztják a piacot hamis termékekkel. Valószínűleg több, nagy nyilvánosság előtt zajló perre és hosszú börtönbüntetésekre számíthatunk.

A kalózkodás ellehetetlenítése
A szerzői jogot érintő lopás a rögzítési és sokszorosítási technológiák bevezetését követően azonnal megjelent a média- és szórakoztatóiparban – és teljesen valószínűleg soha nem lehet majd megszüntetni. Ugyanakkor hatása jelentősen csökkenthető. A médiaiparnak nem elég perrel fenyegetni fogyasztóit – a mindenre kiterjedő tájékoztatás célravezetőbb lehet. Sokan – és elsősorban a tinédzserek – vélekednek úgy, hogy a szerzői jogok megsértése áldozat nélküli bűncselekmény. A jogellenesség mellett azonban a kalózkodás a teljes iparág egészségét is aláássa, ezáltal csökkenti az új, vonzó termékek kifejlesztésének képességét, miközben megtömi a szervezett bűnözők zsebeit.

˝Talán még fontosabb, hogy a média- és szórakoztatóipari társaságoknak okulniuk kell a zeneipart ért megrendítő erejű csapásokból, ahol az on-line zenefogyasztók többnyire azért folyamodtak a lopáshoz, mert nem állt rendelkezésre legális letöltési alternatíva. A zenestúdiók változatlanul ezzel a problémával szembesülnek, és elsődleges feladatuk, hogy elfogadható és ellenőrizhető módszereket találjanak a nagyközönség tartaloméhségének kielégítésére. Az egyik lehetőség több, minőségi szint bevezetése, amelybe beletartozhat egy kisebb felbontású termék bevezetése azon vevők számára, akik nem hajlandóak vagy nem képesek megfizetni a teljes árú DVD lemezt, és egy nagy felbontású, prémiumáras termékszint is a legigényesebb és legtehetősebb fogyasztóknak. Az ˝egy árkategória mindenkinek˝ megközelítéstől való elszakadás jelentősen csökkenthetné a kalózkodás vonzerejét˝ – mondta Justin Bancroft, a Deloitte Kockázatkezelési szolgáltatások üzletágának vezetője.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle