Connect with us

Hirdetés

technokrata

Internet léghajóról

Kütyük

Internet léghajóról

A hónap végén egy nagy magasságba feleresztett léghajóról fognak kísérleti jelleggel Internet-hozzáférést szolgáltatni Nagy-Britannia felett.

A Capanina névre keresztelt projekt keretei között európai és japán vállalkozások közös erőfeszítésének gyümölcseként a napokban egy merőben új és szokatlan formáját tesztelik a vezetékmentes Internet-hozzáférésnek. A Yorki Egyetem közreműködésével létrehozott kísérlet „alanya” durván 22-25 kilométer magasságig jut fel. Ezt követően hozzávetőleg 6 órán keresztül szolgáltat vezetékmentes Internet-hozzáférést egy 60 kilométeres átmérőjű terület számára. A kísérlet során azt vizsgálják, hogy képesek-e olyan feladatokat ellátni a léghajón levő berendezések, mint például távoli, vidéki területek vagy gyorsan mozgó járművek (példának okáért vonatok) Internet-hozzáféréssel való ellátása.

Ha siker koronázza a Capanina projekt tesztjét, akkor a jövőben akár természetessé is válhat a vezetékmentes internetezési ezen formája. A kutatók szerint a projekt révén gyorsabban lehetne ideiglenes kommunikációs platformokat létrehozni, de a távoli területek összekötése is egyszerűbbé válhat. Nagy segítséget nyújthat természeti katasztrófák után, amikor a földi infrastruktúra megsérül és részben vagy teljesen használhatatlanná válik; de az olyan nagyszabású eseményeken, mint az Olimpia, is megoldást jelenthet az adott, relatíve kis terület ugrásszerűen megnövő internetezési igényeinek kielégítésére.

A mostani teszt során két kommunikációs rendszert vizsgálnak. Egyrészt egy nagysebességű, másodpercenként 120 megabitnyi információ átvitelére képes rádiókapcsolatot, valamint egy optikai megoldást, amely lézerek használatával biztosítja az internetezés lehetőségét. Hasonló teszteket egyébként tavaly már sikeresen végrehajtottak a szigetországban, ám akkor csupán 300 méteres magasságba „engedték fel” az eszközöket.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés