Connect with us

technokrata

Illegális dalcsere – bizonyíték erejű P2P logok

Kütyük

Illegális dalcsere – bizonyíték erejű P2P logok

Most először került sor olyan perek indítására a hollywoodi filmstúdiók részéről, melyekhez a peer to peer file-cserével foglalkozó cégek saját logjainak adatait használták fel.

Csütörtökön, a szerzői jogi sértések kapcsán kezdeményezett perek történetében először került sor olyan jogi eljárás indítására, melyben a P2P cégek saját logjait használták fel az illegális filmcserét folytató internetezők „lefülelésére”. Kicsit pontosabban: az év korábbi szakaszában bezárt file-csere site-ok után maradt információhalmaz áthámozását követően bukkantak a jogvédők a számukra fontos adatokra. Ezek segítségével aztán az MPAA (Motion Picture Association of America) 286 embert perelt be az Egyesült Államokban. A legtöbb, jogi eljárás alá kerülő felhasználó egyébként a Bittorrent site-ok használói közül került ki.

A történtek kezdetét kutatva egészen februárig kell visszatekintenünk – a texasi bíróság, amely az egyik nagy Bittorrent website, a Lokitorrent ügyét tárgyalta, akkor döntött úgy, hogy a lefoglalt szerverek logjait a hollywoodi stúdiók által megbízott nyomozók számára elérhetővé kell tenni. Igaz, az MPAA egyik szóvivője tegnap cáfolta, hogy a most bepereltek bármelyike is a Lokitorrent révén vesztette el anonimitását a jogvédők előtt; de az tény, hogy a logok megszerzésének eljárása ennek az ügynek a kapcsán kapott először nyilvánosságot.

A filmkiadók által kezdeményezett peres eljárássorozat egyébként még tavaly novemberben kezdődött, s legutolsó felvonására egy hónapja került sor. Az MPAA akkor négy pert kezdeményezett olyan emberekkel szemben, akik engedély nélkül tettek elérhetővé filmeket az Interneten. Érdekesség, hogy eddig mindig csak néhány internetezőt vontak peres eljárás alá, ezzel szemben most közel 300 embernek kell felelnie jogsértő tevékenységéért.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle