Connect with us

technokrata

Személyi igazolvány másolási ügy – a mobilcégek reakciói

Kütyük

Személyi igazolvány másolási ügy – a mobilcégek reakciói

Dr. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztosnak a személyi igazolvány mobil operátorok által másolásáról szóló, most megjelent állásfoglalását az értintettek természetesen nem hagyták szó nélkül.

Kérdésünkre a T-Mobile sajtó osztályán elmondták, hogy a vállalatnál ˝csak adatellenőrzésre kérik el a személyigazolványt az ügyfelektől, és nem készítenek fénymásolatot róla˝.

Somlyai Dóra, a Pannon GSM kommunikációs igazgatója az üggyel kapcsolatban a következőt nyilatkozta: ˝a Pannon GSM-nél nem feltétele a szerződéskötésnek, sem az ártámogatott készülék vásárlásának az igazolvány másolatának elkészítése, ha az ügyfél nem járul hozzá a másolat készítéséhez, más módon – hosszabb folyamat során – oldjuk meg az adatok pontos rögzítését. Ennek megfelelően igazolvány-másolatot kizárólag akkor készítünk, ha az ügyfél ehhez hozzájárulását adta, de ebben az esetben sem másoljuk le az igazolványban szereplő fényképet az adatvédelmi biztos által vélelmezett módon. Mivel az adatvédelmi biztos által kifogásolt gyakorlatot a Pannon GSM nem folytatja, s adatkezelési szabályai mindenben megfelelnek a hatályban lévő adatvédelmi törvénynek, azokon változtatni nem tartanánk indokoltnak˝.

˝Az adatvédelmi törvény előírásainak megfelelően a Pannon GSM csak addig kezeli az előfizetők személyazonosító okmányainak fénymásolatát, ameddig az Általános Szerződési Feltételekben ismertetett cél eléréséhez az szükséges. Az adatvédelmi törvény előírásainak megfelelően a cél eléréséhez szükséges időtartam elteltét követően a Pannon GSM helyreállíthatatlanul megsemmisíti az okmányok fénymásolatait. A Pannon GSM lehetőséget biztosít továbbá valamennyi előfizetőjének, hogy jelezze, amennyiben az adatkezelési határidő letelte előtt a saját személyi azonosító okmányáról készült fénymásolat soron kívüli megsemmisítését kívánja. Ha bármelyik előfizető ilyen igénnyel fordul a Pannon GSM-hez, akkor cégünk az adott előfizető okmányairól készült fénymásolatot soron kívül megsemmisíti˝ – tette hozzá Somlyai Dóra.

A Vodafone munkatársai így reagáltak az ombudsman észrevételeire: ˝fénymásolatot kizárólag azokban az esetben készítettünk, amikor ügyfelünk ahhoz egy külön nyomtatvány kitöltésével, írásban hozzájárult. A fénymásolat készítése nem volt, és ma sem feltétele a szerződéskötésnek. A fénymásolatokat a hitelbírálati eljárás során használtuk fel. Az okmányok fénymásolását előfizetői közösségünk védelme és üzleti érdekeink indololták, annak érdekében, hogy elkerüljük az esetleges visszaéléseket˝.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd