Connect with us

technokrata

Szélessávú Internet-előfizetés korlátlan, de legális zeneletöltéssel

Kütyük

Szélessávú Internet-előfizetés korlátlan, de legális zeneletöltéssel

Most először válnak legálisan dalcserélő hálózaton letölthetővé az olyan nagy előadók szerzeményei, mint az Oasis, Beyonce, David Bowie vagy Elvis Presley.

Áttörésnek értékelik azt a nemrég kötött megállapodást, amelynek révén a zenerajongóknak többé nem kell lemondaniuk az online file-cseréről. A SonyBMG, a világ második legnagyobb zenei kiadója bejelentette ugyanis, hogy a Playlouder egy megállapodás által hasonló lehetőséget kínál az internetezőknek, mint például az Kazaa vagy az Edonkey – legálisan.

No de miről is van pontosan szó? Az előfizetőknek 26 fontos (körülbelül 9 ezer forintos) havidíjat kell leszurkolniuk a szolgáltatónak – ezért cserébe az előfizetők a dalcsere legális(!) lehetőségét kapják, további extra költségek nélkül. Voltaképp arról van szó, hogy az Internet-szolgáltató maga szedi be a jogdíjakat egy átalánydíj formájában, cserébe a felhasználók minden további kötöttségtől mentesülnek: nincs limit, tetszés szerinti mennyiségű zenét lehet le- és feltölteni. Mivel az alkalmazott formátum tekintetében sincs megkötés (újabb nagy érv a szolgáltatás mellett), ezért az akár MP3 formátumban is eltárolható file-okat tetszés szerinti hordozható zenelejátszón lehet „életre kelteni”.

Egy pici buktatója azért van a dolognak – a felhasználónak Internet-szolgáltatót kell váltania, azaz a Playlouderhez kell szerződnie. Erre pedig csak Nagy-Britanniában van lehetőség egyelőre. Ha viszont hajlandó erre, akkor a fenti nevek mellett olyan zenészek dalait élvezheti szabadon, mint például George Michael, Bruce Springsteen és Dido. A szolgáltató a SonyBMG-n kívül már több mint egytucat kis kiadóval is szerződésben áll, így a zenei választék igen szélesnek mondható.

Azok számára, akiknek a fentiek után kipattan a fejéből, hogy így könnyen legalizálni lehet a több ezer dalból álló MP3 gyűjteményeket, azért van egy „rossz” hír: a dalcsere csak a Playlouder saját file-csere hálózatán szabad, s a dalok mindegyikét ellátják egy digitális vízjellel (vagy ujjlenyomattal, ha úgy jobban tetszik). Igaz, ez nem szolgál másolásvédelmi célokat, csupán a kiadók felé való elszámolást teszi lehetővé a szolgáltatónak.

A Playlouder vezetője, Paul Hitchman a legnagyobb áttörésnek nevezte a Sony piacra lépését ezen a téren a digitális zene történetében az MP3 megjelenése óta. Hitchman biztos benne, hogy hamarosan a többi nagy kiadó is követni fogja a Sony példáját, így tovább szélesedhet a szabadon, de legálisan cserélhető dalok köre. Némely lemezcég azonban óvatos és inkább kivár, mert úgy véli, hogy az ilyen megállapodások negatívan befolyásolhatják a bevételeiket. A Playlouder igazgatója szerint nincs igazuk az aggódóknak; számításai szerint csak az Egyesült Királyságban évi 300 millió fonttal több bevételre tehetnének szert a kiadók, ha minden ISP adoptálná az üzleti modellt.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd