Connect with us

technokrata

14 Mbit/s-os mobiltelefonos Internet: immár valóság!

Kütyük

14 Mbit/s-os mobiltelefonos Internet: immár valóság!

Az Ericsson gőzerővel azon munkálkodik, hogy a mobiltelefonos Internet minden korábbinál gyorsabb lehessen.

A svéd vállalat düsseldorfi ˝Mobile Broadband Experience Center˝-ében a napokban a 3,5G-nek is nevezett HSPDA technológiából sikerült kicsiholni annak maximális adatátviteli sebességét. A cég munkatársai egy a szolgáltatóknak és ügyfeleknek tartott speciális bemutatón a gyakorlatban is el tudták érni a nem kevesebb mint 14,4 Mbit/s-os sebességet. A teszthálózatban egyébként átlagosan 10 Mbit/s-os letöltési, illetve 1,6 Mbit/s-os feltöltési sebességet regisztráltak.

Megjegyezendő, hogy ez jelentősen gyorsabb, mint a manapság elérhető vezetékes Internet kapcsolatok. Összehasonlításképp, a jelenleg világszerte szárnyait bontogató 3G, vagyis UMTS maximum 384 Kbit/s-os letöltési sebességre képes, miközben feltöltési sávszélessége legfeljebb 64 Kbit/s. A vezetékes telefonvonalat használó DSL kapcsolatok belépő sebessége 384-512 Kbit/s, a komolyabb előfizetéses csomagok pedig 1-3 Mbit/s-os download sávszélességet biztosítanak.

Az Ericsson szerint a HSDPA rendszerek az előfizetők számára már a kezdeti időszakban is átlagosan mintegy 2-3 Mbit/s-os sávszélességet fognak biztosítani, ami a legtöbb esetben több mint elegendő. Elsőként egyébként nem a mobiltelefonok, hanem a PC-s adatkártyák aknázzák majd ki a HSDPA-ban rejlő lehetőségeket.

A 3,5G azonban nem csak a sávszélesség, hanem a válaszidő tekintetében is alaposan ráver a 3G-re. Míg az UMTS szabvány szerint csak 10 milliszekundumonként lehet adatcsomagokat küldeni, addig a HSDPA ezen értéke alig 2 milliszekundum.

Hazánkban jelenleg a T-Mobile és a Pannon GSM üzemeltet 3G hálózatot, melyeket a későbbiekben kisebb-nagyobb szoftveres és hardveres frissítések révén 3,5G képessé lehet majd tenni.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd