Connect with us

technokrata

14 Mbit/s-os mobiltelefonos Internet: immár valóság!

Kütyük

14 Mbit/s-os mobiltelefonos Internet: immár valóság!

Az Ericsson gőzerővel azon munkálkodik, hogy a mobiltelefonos Internet minden korábbinál gyorsabb lehessen.

A svéd vállalat düsseldorfi ˝Mobile Broadband Experience Center˝-ében a napokban a 3,5G-nek is nevezett HSPDA technológiából sikerült kicsiholni annak maximális adatátviteli sebességét. A cég munkatársai egy a szolgáltatóknak és ügyfeleknek tartott speciális bemutatón a gyakorlatban is el tudták érni a nem kevesebb mint 14,4 Mbit/s-os sebességet. A teszthálózatban egyébként átlagosan 10 Mbit/s-os letöltési, illetve 1,6 Mbit/s-os feltöltési sebességet regisztráltak.

Megjegyezendő, hogy ez jelentősen gyorsabb, mint a manapság elérhető vezetékes Internet kapcsolatok. Összehasonlításképp, a jelenleg világszerte szárnyait bontogató 3G, vagyis UMTS maximum 384 Kbit/s-os letöltési sebességre képes, miközben feltöltési sávszélessége legfeljebb 64 Kbit/s. A vezetékes telefonvonalat használó DSL kapcsolatok belépő sebessége 384-512 Kbit/s, a komolyabb előfizetéses csomagok pedig 1-3 Mbit/s-os download sávszélességet biztosítanak.

Az Ericsson szerint a HSDPA rendszerek az előfizetők számára már a kezdeti időszakban is átlagosan mintegy 2-3 Mbit/s-os sávszélességet fognak biztosítani, ami a legtöbb esetben több mint elegendő. Elsőként egyébként nem a mobiltelefonok, hanem a PC-s adatkártyák aknázzák majd ki a HSDPA-ban rejlő lehetőségeket.

A 3,5G azonban nem csak a sávszélesség, hanem a válaszidő tekintetében is alaposan ráver a 3G-re. Míg az UMTS szabvány szerint csak 10 milliszekundumonként lehet adatcsomagokat küldeni, addig a HSDPA ezen értéke alig 2 milliszekundum.

Hazánkban jelenleg a T-Mobile és a Pannon GSM üzemeltet 3G hálózatot, melyeket a későbbiekben kisebb-nagyobb szoftveres és hardveres frissítések révén 3,5G képessé lehet majd tenni.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle